Çankırı’ya Ait Yöresel Lezzetleri

Çankırı’ya ait yöresel lezzetler denilince akla gelen bazı sunumları bu makale içeriğinde bulabilirsiniz. Doyumsuz lezzetleri ile yiyenlerin aklında ve damağında iz bırakan bu tarifler şu şekilde sıralanabilir.

Çankırı’ya ait yöresel lezzetler denilince akla gelen bazı sunumları bu makale içeriğinde bulabilirsiniz. Doyumsuz lezzetleri ile yiyenlerin aklında ve damağında iz bırakan bu tarifler şu şekilde sıralanabilir.

Yaren Güveci

Çankırı‘nın sevilen yemeklerinden biri olan ve Çankırı sofralarında sıklıkla bulunan bu yemeğin yapımı biraz zahmetlidir. Bol malzemeli ve tam bir vitamin deposu olan bu yemek baharatlarla da tatlandırdığınızda ise tadından yenmez. Bu yemek her ne kadar bilinen güvece benzese de Çankırılıların maharetli elleriyle yapılınca ortaya bam başka bir lezzet çıkar. Bu lezzeti bir daha bırakamazsınız ve yedikçe yiyesiniz gelir.

İnce Ekmek Muskası

Çankırı mutfağının ana yemekleri, tatlıları, çorbaları meşhur olduğu kadar hamur işleri de meşhurdur. Yapımı gözlemeye benzese de görüntüsü ile fark yaratan yemek, özellikle Çankırı yöresel kahvaltılarının vazgeçilmezidir. Hamur içi sevenlerin gözdesi olan bu tarifin özelliği hamurun incecik bir şekilde elde açılmasıdır. Bu lezzeti mutlaka denemelisiniz.

Kül Çöreği

Çankırı’nın sevilen hamur işi olan kül çöreği görüntüsü ile ekmeği arındıran ama lezzetiyle ve içinde bulunan malzemelerle fark yaratan hem lezzet hem de yapım pratik olduğu için Çankırı mutfağının vazgeçilmezidir. Çayın yanında çok iyi giden kahvaltı sofralarını süsleyen kül çöreği Çankırı’ya yolunuz düşerse mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden biri.

Mıkla

Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan yumurtaların en güzel hali mıkla Çankırı kahvaltılarında en sevilen yemektir. Mıkla kavrulan yumurtanın üzerine sarımsaklı yoğurt dökülmesi ve üzerine de pul biber ve nane ile süslenmesi ile hazırlanır. Çakırda denemeniz gereken yemeklerden biri olan Mıkla’yı denemeden şehirden ayrılamazsınız.

Taze Fasulye Kavurması

Çankırı mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan taze fasulye kavurması yöreye has ince yufka ekmeği ile servis edilir. Genellikle yağda pişirilen yumurtayla ve özellikle barbunya fasulyesiyle yapılan bu yemeğin içerisine çeşitli baharatlar da eklendiğinde tadına doyum olmuyor. Bölgenin sevilen yemeklerinden bu hafif ama doyurucu yemeği Çankırı’ya yolunuz düşerse mutlaka denemelisiniz.

Höşmerim

Çankırı’nın yöresel tatları içinde yer alan höşmerim un, tereyağı ve tuz üçlüsü ile yapılan tatlılar orijinalin de peynir de vardır. Çankırı usulü höşmerim in özelliği ise peynirsiz yapılıyor olmasıdır. Tatlı sevenlerin çok beğeneceği bu basit ama lezzetli tatlıyı mutlaka denemelisiniz.