Yufkadan Yapılabilecek Basit Şerbetli Tatlılar

Türk mutfağı pek çok lezzeti bünyesinde barındırıp zengin yemek kültürüne sahiptir. Buna bağlı olarak ister yöresel ister popüler olmuş ve ün salmış sayısız tatlı çeşitlerine sahiptir. En çok yapılan ve tercih edilen tatlı çeşitleri ise sütlü ve şerbetli tatlılardır.

 

Türk mutfağı pek çok lezzeti bünyesinde barındırıp zengin yemek kültürüne sahiptir. Buna bağlı olarak ister yöresel ister popüler olmuş ve ün salmış sayısız tatlı çeşitlerine sahiptir. En çok yapılan ve tercih edilen tatlı çeşitleri ise sütlü ve şerbetli tatlılardır. Şerbetli tatlı deyince de akıllara ilk olarak hiç şüphesiz baklava gelir. Baklavanın birden fazla çeşidi vardır. Fakat görünüş, yapılış ve malzeme olarak birbirlerinden farklılıkları vardır. Ayrıca baklavalık yufkadan yapılan yapımı pratik ve oldukça lezzetli şerbetli tarifler de vardır. Şimdi o tariflerden birkaçına bakalım:

Lor Peynirli Yufka Tatlısı

Bu tatlının iç malzemeleri lor peyniri, tarçın, süt ve şekerdir. Çok bilinen tarifler dışında klasik yufka ile hazırlanan değişik ve lezzetli bir tatlı arayanlar için ideal bir tarif.

Muhallebili Baklava

İçine muhallebi koyularak hazırlanan leziz tatlılardan biridir. Muska şeklinde kapatılır ve Antep fıstığı serpip süslenerek servisi yapılır.

Ayvalı Baklava

Ayva ve karanfil ikilisinin bir araya gelmesi ile hazırlanan bir tatlıdır. Lezzetli ve hafif bir aroma ortaya çıkar. Hem pratik olsun hem de meyve aroması olsun diyenler için mutlaka denenmesi gereken bir tarif.

Havuç Dilimi Baklava

Baklava çeşitleri içinde en çok tercih edilenlerden biridir. Gerek hoş görüntüsü gerek lezzeti ve pratikliği ile pek çok insanın gözdesi haline gelmiştir.

Şöbiyet

Muska şeklinde yapılan pratik ve popüler şerbetli bir tatlıdır. Antep fıstığı ile süslenip kaymak ile servis edilebilir.

Laz Böreği

Malzemeleri yufka, tereyağı, muhallebiden oluşan şerbetli tatlı çeşitlerinden biridir. Ülkemizde Trabzon, Rize, Artvin illerinde yaygındır.

Yufkalı Kadayıf Sarması

Şerbetli tatlıların yapımında kullanılan malzemeden biri de kadayıftır. Bu tatlı ise yufka içine kadayıf, ceviz koyup sarılıp şerbetlenip hazırlanır.

Dürüm Baklava

Yufka içine Antep fıstığı koyup ince dürüm şeklinde sarılmasıyla elde edilir. İsteğe göre iç harcı olarak ceviz de koyulur.

Tırtıl Baklava

İç harcında ceviz kullanılan bu tatlı oklava yardımı ile yapılır. Oklavaya sarılıp rulo yapılan yufkaya büzgü şekli verilerek adından da anlaşılacağı üzere tırtıl şekli verilir.