Hâkim Nasıl Olunur? Hâkim Maaşları Ne Kadar?
Adaleti sağlamak üzere bağlı olduğu topluluğun sahip olduğu hukuk kural ve prensiplerine dayanarak bağımsız ve tarafsız bir şekilde karar veren bir kimse, hâkim olarak tanımlanır.
Adaleti sağlamak üzere bağlı olduğu topluluğun sahip olduğu hukuk kural ve prensiplerine dayanarak bağımsız ve tarafsız bir şekilde karar veren bir kimse, hâkim olarak tanımlanır. Mahkemelerde çalışan ve hukuk kuralları çerçevesinde kalarak herhangi bir konuda karar alınmasını sağlayan kişi olan hâkim nasıl olunur sorusu akıllara gelir. Hâkim olmak için 4 yıllık hukuk eğitiminin alınması gerekir. Hukuk Bölümü’nden mezun olunduktan sonra Hâkimlik Sınavı’na girilir. Bu sınavı geçen kimseler, 6 aylık bir staj süresine tabi tutulur. Hâkimlik maaşları 15.000 TL’den başlayıp 35.000 TL’ye kadar çıkar. Bu maaşın tutarı elbette hâkimliğin derecesine bağlı olarak değişiklik gösterir.
Hâkim Olmanın Şartları Nelerdir?
Her meslekte olduğu gibi hâkim olmanın da kendine özgü şartları bulunur. Hâkim olmak isteyen bir kimsenin bu şartları yerine getirmesi gerekir. Bu kapsamda hâkim olmak isteyen bir kimsenin yerine getirmesi gereken şartlar şu şekilde ortaya çıkar:
- Hukuk Bölümü’nden mezun olmak,
- Hâkimlik Sınavı’nda başarılı olmak,
- 6 ay boyunca staj yapmak,
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- Yüz kızartıcı suçlardan dolayı hüküm giymemiş olmak,
- Kasten işlenmiş olan suçlardan ötürü 1 yıl ya da daha uzun süre ceza almamış olmak,
Bu şartları yerine getiren bir kimsenin hâkim olmak için önünde hiçbir engel kalmaz ve bu kimseler, bu şartları yerine getirmiş olmakla birlikte hayalini kurmuş oldukları hâkimlik mesleğine ulaşmış olurlar.
Kimler Hâkim Olabilir?
Hâkim olabilmek için hâkim olmak isteyen bir kimsenin sahip olması gereken bazı özellikler bulunur. Bu özellikler hâkim olma sıfatına haiz olmak için büyük bir önem arz eder. Hâkim olmak isteye bir kimsenin sorumluluk bilincine sahip olması gerekir. Bu kimseler aynı zamanda disiplinli olmalı ve çözüm odaklı bir anlayışı benimsemelidirler. Güçlü gözlem becerisine sahip olması gereken bu kimselerin ayrıca olaylara farklı açılardan yaklaşabilmeleri de gerekli olan bir durumdur. Hâkim olmak isteyen kimselerin taşımaları gereken özelliklere bakıldığı zaman, bu kimselerin adil olması ve tarafsız olması gerektiği ön plana çıkar. Bu gibi karakteristik özelliklere sahip olmak isteyen kimselerin hâkim olması oldukça kolay bir hale gelir.