Çorum’un Yöresel Lezzetleri

Bu yazı içeriğinde yöresel lezzetler sevenler için Çorum’un Yöresel Lezzetleri ile ilgili detayları sizlerle paylaşacağız. Sayfada yer verilen yöresel lezzet sunumlarını inceleyerek birbirinden muazzam yemek tariflerini deneyimlemek mümkündür.

Bu yazı içeriğinde yöresel lezzetler sevenler için Çorum’un Yöresel Lezzetleri ile ilgili detayları sizlerle paylaşacağız. Sayfada yer verilen yöresel lezzet sunumlarını inceleyerek birbirinden muazzam yemek tariflerini deneyimlemek mümkündür.

Kuzu Tandır

Her yörede sevilerek yapılan kuzu tandır Çorum mutfağının yöresel lezzetlerinin arasındadır. Kuzu etinin uzun saatlerde kısık ateşte pişirilmesiyle hazırlanan bu lezzet ağızda dağılarak lokum gibi etkiye damaklarda unutulmayan bir lezzet bırakıyor. Çorum kebap kültürü önemli özelliklerinden biri olan yağlı pide ile ikram edilir. Çorum’un bu güzel yemeğini yemenizi tavsiye ederiz.

Yaprak İçi Aşı

 Çorum’un bir diğer yöresel lezzeti yaprak içi aşının içinde yok yok. Mercimekten nohuta, kuru börülceden bulgura çeşit çeşit malzemelerden yapılan bu yemek olmazsa olmazı bol acı. En büyük özelliği ise asma yaprağı ile servis edilmesi.

Pastırmalı Madımak

Çorum ve çevresinde çok bulunan ne Anadolu’nun en çok bilinen ve yaygın olarak kullanılan otlarından biri olan birçok farklı şekilde kullanılan madımak otu ile yapılan bu yemek ıspanak yemeğini andırıyor. Ama içinde bulundurulan pastırmalar ile bambaşka bir yemeğe dönüşüyor. Madımak otunun hafif lezzeti ve pastırmanın yoğun tadı ile ortaya benzersiz bir lezzet çıkıyor.

Söbelek Dolması

Çorum’un en önemli lezzetlerinden olan söbelek dolması bir mantar yemeğidir. Çorum ve civarında yetişen kuzugöbeği olarak adlandırılan mantardan yapılıyor. Toplanan mantarların içerisine bulgur ile hazırlanan harç doldurulur ve az su ile kısık ateşte yavaşça pişirilir. Çorum’a yolunuz düşerse mutlaka denemeniz gereken bir lezzet.

Çorum Mantısı

Birçok ilimizde farklı şekilde yapılan kendine has mantı çeşitleri var. Çorum mantısı ‘da kendine has özellikleri ve lezzeti var.  Çorum usulü mantı hamuru, dana kıyması, bol salça sosu ve tereyağı ile damaklarda lezzet patlaması yaşatır. Çorum mantısının özelliği kıymanın hamurun içine değil üzerine konulmasıdır.

Teltel

Enfes Çorum yemeklerinden sonra ağzınızı tatlandıracak Çorum’un meşhur tatlılarından biri olan teltel, özellikle pişmaniye sevenlerin favorisi olacaktır. Yapımı zahmetli olsa da Çorum’da sık yapılan tatlılardan biridir. Ana malzemeleri un, şeker ve su olan bu tatlıyı çok seveceksiniz. Çorum’da genellikle kış aylarında tüketilen bu yöresel tatlı her ne kadar pişmaniyeye benzese de farklı lezzetiyle yiyenleri kendine hayran bırakır.