Sınavsız 2. Üniversite İçin Şartlar
Kariyer yapmak ya da başka bir alanda gelişmek isteyenlerin hayali ikinci üniversite okumaktır. Bununla birlikte, her yıl yüzbinlerce aday sınavsız üniversiteye başvurarak şanslarını denemektedirler.
Kariyer yapmak ya da başka bir alanda gelişmek isteyenlerin hayali ikinci üniversite okumaktır. Bununla birlikte, her yıl yüzbinlerce aday sınavsız üniversiteye başvurarak şanslarını denemektedirler. Türkiye'de İstanbul Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi gibi kurumlar sınavsız ikinci bir üniversite eğitimi seçeneği sunmaktadır.
Lisans veya önlisans programından mezun olan, öğrenimini sürdüren ya da yeni başlayan öğrenciler, ilk programlarıyla aynı alanda değillerse sınavsız olarak ikinci üniversite programlarına başvuru yapabilirler. Önlisans programlarından mezun olanlar ve öğrenciler önlisans programlarına; lisans programlarından mezun olanlar ve öğrenciler lisans ve önlisans olarak sınavsız 2. üniversite programlarına başvurabilirler.
Sınavsız 2. Üniversiteye Kimler Girebilir?
İkinci üniversitede seçebileceğiniz birçok bölüm bulunmaktadır. Felsefe, ekonomi, siyaset bilimi ve kamu yönetimi, bilgisayar programcılığı gibi pek çok bölüm mevcuttur. Herhangi bir lisans veya önlisans programı mezunu veya öğrencisi, programları aynı alanda olmamak kaydıyla ikinci bir üniversite programına başvurabilir. Lisans programlarına lisans öğrencileri ve mezunları, önlisans programlarına önlisans öğrencileri ve mezunları başvurabilir.
İkinci Üniversite İçin Dersler Nasıl Veriliyor?
İkinci üniversite açıktan eğitim verilmektedir. Üniversitenin Açık Öğretim Fakültesi altında öğrenciler evde eğitim görmektedir. Öğrenciler, kendi üniversite sistemlerinde ikinci üniversite öğrencisi olarak oturum açarak panele bağlanır. Bu panel dersle ilgili doküman materyalleri içerir. Canlı dersler için videolar zaman zaman yüklenebilir. Ayrıca öğrencilere bölümle ilgili üniversite tarafından matbu bir kitap verilmektedir. Öğrenci, eğitimini ilerletmek için hem kitapları hem de çevrimiçi yöntemi kullanır.
Okulun online sistemi her yıl belirlenen tarihler arasında ikinci üniversite derslerinin seçimi ve sınava gerek kalmadan ikinci üniversiteye kayıt yenileme işlemleri için kullanılmaktadır. Her yıl, ikinci üniversite kayıt tarihleri değişmektedir. Bu tarihlerin ne zaman olacağına YÖK karar verir. Kayıtlar, genellikle Eylül ayında gerçekleşir.
İkinci Üniversite İçin Sınavlar Nasıl Yapılıyor?
İstediğiniz yerde her zaman, ikinci üniversite çevrimiçi videolar ve etkileşimli ders materyalleri ile uzaktan eğitim dersleri sunar. Ancak sınavlar, belirli yerlerde yüz yüze yapılmaktadır. Üniversitelerin kütüphaneleri ve programları kullanmak isteyen öğrencilerin kullanımına açıktır.