Kürtaj Hakkında Tüm Detaylar
Kürtaj, istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması ya da kadın hastalıklarının tanısını koymak için yapılan tıbbi müdahaledir. Bu işlem uzman bir hekim tarafından yapılmalıdır.
Kürtaj, istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması ya da kadın hastalıklarının tanısını koymak için yapılan tıbbi müdahaledir. Bu işlem uzman bir hekim tarafından yapılmalıdır. Belirli bir hafta aralığında bulunan gebeliğin sonlanması kürtajla mümkündür. Kanun gereğince on haftayı geçmeyen gebelikler sonlandırılabilir.
Eğer kişi bekarsa kendi isteğine bağlı olarak bu işlemi gerçekleştirebilir. Fakat kişi evliyse bu durum için mutlaka eşinden onay alması gerekir. Aksi taktirde hiçbir şekilde bu işlemi kendi başına yaptıramaz. Yaptırsa dahi hukuki işlemler uygulanabilir. Evlilik durumunda hem anne hem babanın kürtajda söz hakkı bulunur. Bu sebepten dolayı çiftlerin karar vermesi ile istenen gebelik sonlandırma işlemi yapılabilir.
Kürtaj İşleminde Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar
İsteğe bağlı gebeliğin sonlanması için öncelikli olarak gebeliğin haftası öğrenilmelidir. Sonrasında gerekli test ve tahlillerle birlikte işlem başlatılır. Alanında uzman jinekolog tarafından bu işlem sorunsuz bir şekilde yapılabilir. Kürtaj operasyonu için anestezi uygulanır. Uyutulan hasta herhangi bir ağrı ya da acı hissetmez. Genel anestezi uygulamasıyla birlikte işlem gerçekleşir.
Gebelik sonlandırma işleminde steril ortam büyük önem taşır. Aksi taktirde çeşitli enfeksiyon durumları görülebilir. Hastane ya da özel kliniklerde gerçekleştirilen bu özel işlem mutlaka jinekolog tarafından yapılmalıdır.
Güvenilir bir hastaneye giderek kürtaj işlemini talep etmeniz mümkündür. Aksi taktirde istenmeyen sonuçlara sebebiyet verilebilir. Konusunda uzman olmayan bir kişinin bu işlemi yapması tehlikelidir. Asla merdiven altı kurumları tercih etmemeniz gerekir.
Kürtaj İşleminin Uygulanma Nedenleri
Kürtaj işleminin yapılma nedeni farklılık gösterebilir. Bu nedenler arasında;
- İstenmeyen gebeliği sonlandırılması
- Rahim içinin temizlenmesi
- Rahimle ilgili hastalıkların tanısı
- Patoloji için rahimden parça alınması için kürtaj yapılabilir.
Yukarıda sayılan nedenler için kürtaj işlemi çeşitli isimlerle adlandırılır. Örneğin istenmeyen gebeliğin sonlandırılması için dilatasyon kürtaj uygulanırken hastalık teşhisi için probe kürtaj uygulanır.
Kürtaj İşleminin Ardından Göz Önünde Bulundurulması Gerekenler
Gebelik sonlandırmak amacıyla yapılan kürtaj işlemi sonrasında mutlaka muayene yapılmalıdır. İlgili muayene ile birlikte içeride herhangi kalıntı kalmaması gerekir. Eğer aksi durum yaşanırsa ciddi enfeksiyon durumlarıyla karşılaşmak mümkündür. Bu sebepten dolayı işlem bittikten sonra tekrar muayene yapılmalıdır. Sonuçtan kesin olarak emin olunduktan sonra gebelik sonlandırma işlemi sorunsuz olarak bitmiş demektir.
Bu işlem sonrasında istirahat önerilir. Mutlaka doktorun önerilerine uyumalı ve buna göre yaşamınızı devam ettirmelisiniz. Operasyon sonrasında normal yaşantıya dönerek ağır kaldırmak, ağır spor yapmak gibi durumlar tehlikeli olabilir. Baş dönmesi ya da sersemlik yaşanabilir. Bu sebepten dolayı en az bir gün süreyle istirahat edilmesi önerilir. Sonrasında doktor kontrolünde eski yaşantınıza devam edebilirsiniz.