Zabıta Maaşları Ne Kadar? Nasıl Zabıta Olunur?

Görev aldıkları bölgede kamu düzenini sağlamak, huzuru tesis etmek ve halk sağlığını korumakla görevli olan zabıtalar, sahip oldukları kıdem ve unvanlarına göre farklı maaş alırlar.

Görev aldıkları bölgede kamu düzenini sağlamak, huzuru tesis etmek ve halk sağlığını korumakla görevli olan zabıtalar, sahip oldukları kıdem ve unvanlarına göre farklı maaş alırlar. Bu kapsamda zabıta maaşları ne kadar diye merak eden bir kimsenin yapacağı araştırmalar sonucu, bir zabıta memurunun net aylık maaşının 20.000 TL ile 40.000 TL arasında değişiklik gösterdiğini tespit eder. Elbette bu tutar, zabıta memurlarının sahip olduğu kıdem ve unvanına göre farklılık gösterir. Bu çerçevede başlangıç düzeyinde yer alan bir zabıta memuru için alacağı maaş daha düşük iken, kıdemli bir zabıta memurunun alacağı maaş ise daha yüksek olur.

Nasıl Zabıta Memuru Olunur?

Birçok kimse açısından cazip bir meslek konumunda olan zabıta memurluğu, bünyesinde belli şartları taşır. Bu çerçevede nasıl zabıta olunur diye merak eden kimselerin bu şartları karşılamaları gerekir. Zabıta memuru olabilmek için karşılanması gereken şartlar şu şekildedir:

  • Kamu Personeli Seçme Sınavına girerek en az 60 puan almış olmak,
  • Belediyelerin zabıta memuru alım ilanlarını takip etmek ve başvuru yapmak,
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Kamu haklarından mahrum olmamak,
  • Hüküm giymemiş veya suç kızartıcı suç işlememiş olmak,
  • En az lise mezunu olmak,
  • Belli fiziksel şartları sağlıyor olmak,

Bu gibi şartları karşılayan bir kimsenin zabıta memuru olabilmesi için önünde herhangi bir engelleyici durum kalmaz ve bu kimse başvuru yapmak koşuluyla sürece dâhil olmuş olur.

Zabıta Memuru Ne İş Yapar?

Yerel yönetimlerde hizmet veren bir birim olan zabıta memuru, genel olarak beldenin düzenini muhafaza eden, belde halkının esenlik, sağlık ve huzurunu koruyan, yetkili organların bu amaçla almış oldukları kararları uygulayan yetkili birimlerdir. Genellikle kısaca bu şekilde tanımlanan zabıtanın görevleri, detaya inildiğinde daha farklı görevlerinin olduğu ortaya çıkar. Zabıtalar, işletmelerin faaliyetlerinin ve ürünlerin kalitesini denetler. Zabıtalar, trafikte düzeni sağlamak için çeşitli görevlerde bulunurlar. Halkın sorunlarını dinleyerek belediye hizmetlerinin kalitesinin artmasını sağlamak için çözüm önerileri sunarlar. Zabıta memurları, işletme lisanslarını kontrol ederek işletmelerin yasalara uygun bir şekilde faaliyet göstermelerini sağlarlar. Bununla birlikte zabıtalar, çevre koruma kurallarına uyulup uyulmadığını kontrol eder ve böylece çevre kirliliğinin önlenmesine yardımcı olurlar.