Kilo Aldıran Diyet Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Her insanın vücut yapısına göre ideal bir kilosu vardır. Boy ve kilo birbirine orantılı olmalıdır. Aksi taktirde kişi çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir. Aşırı kilo sağlık problemleri yarattığı gibi aşırı zayıf olmak da insanı hastalıklarla karşı karşıya getirebilir.
Her insanın vücut yapısına göre ideal bir kilosu vardır. Boy ve kilo birbirine orantılı olmalıdır. Aksi taktirde kişi çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir. Aşırı kilo sağlık problemleri yarattığı gibi aşırı zayıf olmak da insanı hastalıklarla karşı karşıya getirebilir. Bunun için kişi uzman bir diyetisyen yardımıyla kontrollü olarak ideal kilosuna ulaşmak için çeşitli diyetler uygulayabilir. Ayrıca kilo almak isteyenlerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır.
İşte Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Kilo aldıran diyet yapımında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir diye soranlar için tek tek bakalım:
- Güne sık öğün konmalı fakat öğünlerde az az yenmelidir. Örneğin günlük olarak 3 ara öğün ve 3 ana öğün tüketebilirsiniz. Az öğün tüketip çok yemektense çok öğün tüketip her öğünde az yemek bu süreçte size olumlu sonuç olarak geri dönecektir.
- Ara öğünler atlanmamalıdır. Tokluk hissiniz olsa bile bir şeyler yemelisiniz.
- Özellikle de günlük olarak mutlaka kahvaltı yapılmalıdır.
- Küçük porsiyonlu yüksek kalorili besinler tüketin. Bu sayede midede bir anda tokluk hissi oluşmaz ve sık sık yemenizi engellemez.
- Ara öğünlerde ceviz, kaju, fındık, fıstık, badem gibi sağlıklı yağları tüketebilirsiniz. Bu kuruyemişlerin yanında bitki çayı ya da süt tüketebilirsiniz.
- Ara öğünlerde salata, çorba, içecek tüketmeyin. Bu tür sıvı ve hafif yiyecekler için iştah kapanmasına sebep olacaktır. Salatalar midede çok yer kaplar ve iştah kapatır.
- Yine yemeklere çorba ve salata gibi hafif yiyeceklerle başlanmamalıdır. Direkt ana yemekle başlamalısınız.
- Salatalarınızda sağlıksız yağlar yerine zeytinyağı ve avokado kullanın.
- Yemek yemeden önce su içmemeye özen gösterin. Çünkü su midede yer kaplayıp tokluk hissi verecektir. Bu da iştah kapanmasına neden olur. Su gibi sıvıları yemekten 40 dakika önce ya da sonra tüketmelisiniz.
- Protein, yağ ve karbonhidratların ara öğünlerde kontrollü olarak tüketilmeli.
- Sağlıklı olarak kilo almak için işlenmiş şeker ve hamur ürünlerinden uzak durun. Bunun yerine tam tahıllı un ve kuru baklagillerden tüketin.
- Gece yatmadan 3 saat önce ara öğün yapabilirsiniz.
- Spor ve egzersiz yapmak yakılan enerjiler sonucunda iştah artışı oluşturur. Bu süreçte en güzel spor aktivitesi ise yüzmektir.
- Sigara içmek iştah kapanmasına neden olduğu için kullanmamaya özen göstermelisiniz.