Hangi İllerin Kebapları Meşhurdur?

Kebap ülkemizin önde gelen lezzetlerinden biridir. Mangalda, ızgarada, odun ateşinde, evlerde fırınlarda etle yapılan yemeklerdir. Daha çok kuru olarak pişen kebaplar popüler olsa da sulu olarak pişenleri de vardır.

Kebap ülkemizin önde gelen lezzetlerinden biridir. Mangalda, ızgarada, odun ateşinde, evlerde fırınlarda etle yapılan yemeklerdir. Daha çok kuru olarak pişen kebaplar popüler olsa da sulu olarak pişenleri de vardır. Yapımlarında genellikle koyu, kuzu ya da dana eti kullanılır. Ülkemizde kebap diyince akıllara Adana, Hatay, Şanlıurfa, Gaziantep gelir.

 

İllere Göre Kebap Çeşitleri Nelerdir?

Tepsi Kebabı

Hatay'ın Antakya ilçesinde meşhur olan yemeklerden biridir. Sini kebabı olarak da bilinir. Kıyma, maydanoz, soğan, sarımsak, biber ve baharatlar bir kapta karıştırılıp yoğurulur. Tepsiye alınır ve düzlenir üzerine tereyağı ve salçalı su dökülür biber ve domatesle süslenip fırına verilmesiyle elde edilir.

Patlıcan Kebabı

Gaziantep'te meşhurdur. Kıyma, soğan, maydanoz, sarımsak, ekmek ve baharatları katıp yoğurup köfte haline getirilir ve kemer patlıcanlar köfte büyüklüğünde dilinir ve çöp şişe bir köfte bir patlıcan olarak dizilir tepsiye alınır. Üstüne salça, domates sosu, sarımsak ve baharat gezdirilir pişirmeye bırakılır.

Urfa Kebabı

Adından da anlaşıldığı gibi Urfa’ya has olan bu lezzet şişlere dizilerek yapılır. Kıymaya, soğan, sarımsak, salça, baharatlar eklenip yoğrulur ve şişlere dizilir. Yaklaşık bir saat buzdolabında beklettikten sonra fırın tepsisine alınır. Yanına domates, kırmızı ve yeşil biber koyulup fırına pişmeye verilir.

Cağ Kebabı

Oğlak ya da kuzu etinden yapılan Erzurum'a ait bir kebap çeşididir. Bir kabın içine ince doğranmış soğan, yoğurt, tuz ve karabiber karıştırılır. Et 24 saat boyunca bu karışımın içinde marine edilir. Daha sonra etler yaprak şeklinde kesilir ve yatık halde ateş üzerinde çevirerek kızartılır. Pişen kısımlar ince halde cağ şişlerine takılır ve yanında soğan, biber, domates ile servis edilir.

Büryan Kebabı

Siirt ve Bitlis yöresine ait kebap çeşitlerinden biridir. Bütün kuzunun iç organları alınmış halde yaklaşık 2-3 metre derinliğinde çamurla kaplanmış tandır kuyuda odun ateşi ile pişirilmesi sonucunda elde edilir.

İskender

Bursa ile özdeşleşmiş ve ülke genelinde ün salmış bir kebap türüdür. Kuzu eti ile yapılır. Üzerine domates sosu ve tereyağ gezdirilir. Yanımda yoğurt, biber ve patlıcanla servis edilir.