Makine Öğrenimi (Machine Learning) Ne Demektir?

Machine Learning terimini sıkça duyuyor olabilirsiniz. Peki nedir bu kavram? Makine öğrenimi, Machine Learning olarak da bilinir, doğrudan programlamaya gerek kalmadan, insanlar gibi deneyim yoluyla öğrenmeyi sağlayan bir teknolojidir.

Machine Learning terimini sıkça duyuyor olabilirsiniz. Peki nedir bu kavram? Makine öğrenimi, Machine Learning olarak da bilinir, doğrudan programlamaya gerek kalmadan, insanlar gibi deneyim yoluyla öğrenmeyi sağlayan bir teknolojidir. Bu nedenle, makine öğrenimi, sistemlerin otomatik olarak öğrenmesine ve zamanla gelişmesine olanak tanır; bu da onu yapay zeka dünyasının önemli bir parçası haline getirir. Makine öğreniminde süreç, gözlem, deneyim, talimatlar ve benzeri verilerin zaman içinde daha iyi kararlar alabilmesi için programlanmasıyla gerçekleşir. Bu öğrenme yönteminin temel amacı, insan etkileşimi olmadan makinenin kendi kendine öğrenmesini sağlamak ve bunun sonucunda gerekli düzeltmeleri yapabilmektir.

Yapay Zekanın Alt Dalı: Machine Learning

Makine öğrenimi, yapay zekanın bir alt dalı olarak, derin öğrenme gibi bir öğrenme yöntemi olarak kullanılır. Bu süreç sonucunda makine, insan gibi düşünme, karar verme ve görevleri yerine getirme yeteneğine sahip hale gelir. Bu noktada, insan beyni referans alınarak geliştirmeler yapılır ve sinir ağı kullanılır. Bu sinir ağı sistemi, derin öğrenme ile gerçekleştirilir. Derin öğrenme, makine öğreniminin özel bir biçimi olarak kullanılır. Kendi kendini doğrulama yeteneğine sahip olan derin öğrenme, insanlar gibi bilgileri sınıflandırabilir.

Makine öğrenimi veya İngilizce adıyla Machine Learning, performansı daha da ileri seviyelere taşımaya yönelik bir yapay zeka alt kümesi olarak adlandırılır. "Machine Learning ne anlama gelir?" sorusu da bu şekilde cevaplanabilir. Burada yapay zeka, insan zekasının bir türevini ifade eden bir terim olarak kullanılır. Yapay zeka terimi ve makine öğrenimi kavramı bazen benzer işlevler taşısalar da, bu iki kavram aynı anlama gelmez. Makine öğrenimi ürünleri yapay zekayı içerirken, yapay zeka ürünleri makine öğreniminin bir sonucu değildir.

Makine öğrenimi, geçmişten bugüne birçok uygulamada kullanılır. Makine öğrenimi alanında çalışan ve gelişmeleri sürdüren uzmanlar, çeşitli alanlardaki bilgi ve verileri kullanarak yeni pek çok model oluştururlar. Aynı zamanda, yapay zekanın bir alt dalı olarak da adlandırılan makine öğrenimi, bir yapay zeka uygulaması olarak ortaya çıkar. Ancak temelde süreç, bilgisayarın otomatik işlevlerini öğrenme üzerine kuruludur diyebiliriz.