Panik Atak Hastalığı

Ani zararlı bir tehlike veya atak için bariz bir sebep olmasa da panik ataklar, ciddi fiziksel semptomların eşlik ettiği korku nöbetidir. Panik atak yaşayan kişiler, genelde kalp krizine kadar korkutucu durumlarla karşılaşabiliyor.

Ani zararlı bir tehlike veya atak için bariz bir sebep olmasa da panik ataklar, ciddi fiziksel semptomların eşlik ettiği korku nöbetidir. Panik atak yaşayan kişiler, genelde kalp krizine kadar korkutucu durumlarla karşılaşabiliyor. Genelde insanlar, hayatları boyunca sadece bir ya da iki kere panik atak durumunu yaşamaktadır. Öte yandan, devamlı olarak panik atak geçiren kişiler, panik bozukluğuna sahip olabilir.

Panik Atak Bozukluğu Nedir?

Uzman psikiyatrilerin en çok üzerinde durduğu tedaviler arasıda, panik atak bozukluğu tedavisidir. Tekrarlayan ve öngörülemeyen ataklar, panik bozukluğunun belirtisidir.  Panik atak bozukluğunda birçok belirti bulunmaktadır. Nefesin kesilmesi, kusma hissi, karın ağrıları, terleme, titreme, ölüm endişesi, halsizlik ve benzeri durumlar panik atak bozukluğu belirtileri arasında yer alıyor. Panik atak durumları pek zarar vermiyor gibi görünse de, gündelik yaşamı fazla etkilemektedir. Semptomların saptanması ve doğru tedavi edilmesi gereken en büyük sorunların başından gelmektedir.

Panik Atak Başlangıcı Nasıldır?

Panik atağın nasıl oluştuğuna dair pek çok bulgu vardır. Bulgular içindeki en belirgin özellik sinir sistemindeki yıpranmışlıktır. Panik bozukluğu başlangıcında çevresel ve genetik etkenler bulunuyor. Bununla birlikte, bir başka etken ise çocuklukta yaşanmış travmalar etki etmektedir.

Başlarda herhangi bir uyarı olmadan ortaya çıkan panik atak, belirli zamanlarda yaşanan durumların değişiklerden ötürü etkisin çok gösterir. Bu yüzden panik atak yaşanmasında neyin sebep olduğu hala net değil. Bununla beraber, yüksek düzeyde stres, aşırı sinirlilik ve beyin yapılarının işleyişiyle ilgili sorunlar panik atak sorununu ortaya çıkartan durumlardır. Ancak bir kişi panik atak geçirdiğinde, hemen etkisinden kurtulamaz ve uzun süre korku yaşar.

Panik Atak Teşhisi Hangi Durumlarda Konur?

Birçok hastalık panik atak gibi görünebilir. Bu nedenle, hasta ve ailesine gerekli tıbbi testler yapılabilir.  Bunun yanı sıra, psikosyal durumları içinde değerlendirilmesi de önemli olmaktadır. Kişinin korkularını, kaygılarını, stresli durumlarını ve daha birçok sorununu açıkça ifade edebilmelidir. Panik bozukluğu teşhisi şu durumlarda konur;

-Sürekli olarak bir anda yaşanan panik atak yaşanması,

-Birden fazla yaşanan panik atak sonrası geçmeyen korkuların yaşanması,

-Panik ataktan sonra korkudan dolayı baygınlık, kalp krizi, kontrol sağlamama gibi sorunların yaşanması gibi durumlarda panik atak teşhisi konulabilmektedir.