Vajinismus Nedir?

Vücudun her yerinde bulunduğu gibi, vajinada da kas dokusu mevcuttur. Vajinadaki bu kas, kadınların doğum ve idrarı sırasında önemli bir yere sahiptir. Kas sayesinde cinsel birleşimde şişer ve bu durumda penisin girmesini sağlar.

Vücudun her yerinde bulunduğu gibi, vajinada da kas dokusu mevcuttur. Vajinadaki bu kas, kadınların doğum ve idrarı sırasında önemli bir yere sahiptir. Kas sayesinde cinsel birleşimde şişer ve bu durumda penisin girmesini sağlar. Vajinal kasların zaman zaman kasılması, hem psikolojik hem de fiziksel faktörlere bağlıdır. Bu durumda penis vajinaya giremez, cinsel aktiviteyi engeller veya dayanılmaz bir ağrıya sebebiyet verir.

Vajinismus Çeşitleri Nelerdir?

Vajinismus çeşidi, bir kadını ne zaman etkilediğine ve belirtilerin cinsel yaşamda ilk ne zaman ortaya çıktığına bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Vajinismus devamlı olarak aktif değildir. Kadınlar, hayatlarının belirli dönemlerinde birdenbire bunu yaşayabilir.

Birincil vajinismus: Birincil vajinismus yaşanan ilk cinsel ilişki ve devamındaki birliktelikler veya jinekolojik muayenelerinde belirtilerini gösterebiliyor.

İkincil vajinismus: İlk yaşanan cinsel beraberlikte belirti göstermese de, daha sonralardaki cinsel birleşiminde kendini gösteren bir çeşittir. İkincil vajinismus, travma süreçlerinde ve fiziksel değişime bağlı olarak da çıkmaktadır.

Vajinismus Belirtileri Nasıldır?

Vajinismus belirtileri kişinin fiziksel durumuna göre değişir. Belirti arasında en çok hissedlilen özellik ise vajina kasılmasıdır. Bu kasılmalar genelde durdurulması imkansızdır. Bu yüzden şiddet düzeyi birçok kadında farklı bir etki bırakır. Bununla birlikte, cinsel yaşamın sorunlarını da beraberinde getirir.

Vajinada kullanılan tampon ve fitil gibi ilaçlar her kadında değişim göstermesine bağlı olarak, korku yaratıyor. Vajinismus hastalığı olan kadınlarda, cinsellik ortasında bile kendini gösteriyor. Bu yüzden şiddetli ağrılar, yanma hissi ve kasılma durumları ortaya çıkabilmektedir. Vajinismus hastalarında, genelde cinsel birliktelik esnasında titreme ve terleme durumları olabiliyor. Bu ve benzeri atakların yaşanması vajinismus hastalığın belirtileridir.

Vajinismus Tedavisi Nasıl Yapılıyor?

Kadınlarda bulunan vajinismus hastalığının tedavisi bulunuyor. Vajinismustan etkilenen kadın cinsel aktiviteden kaçındığında veya buna girerken rahatsızlık ve ağrı yaşadığında bile cinsel istekte azalma görülmez. Ama vajinismus hastalığı tedavisi yapılmazsa, kadının cinsel isteğinde düşüklük yaşanır. Bu durumda hem birlikte olduğu kişi hem de kadın bundan zarar görebilir. Tedavi edilmezse, çiftlerin ilişkisi zamanla olumsuz sonuçlar doğurur. Bu nedenle, çiftler bu rahatsızlığı ertelemeden uzman doktora görülmeleri gerekir.