Deliryum Nedir?

Deliryum sorunu, akıl sağlından dolayı meydana gelen zihinsel dengesizlik durumudur. Kişinin düşüncelerini hemen kötü etki altına aldığı ruh sağlığı problemidir. Deliryum genelde tıbbi yöntem ya da ilaçların yan etkileriyle kendini göstermektedir.

 

Deliryum sorunu, akıl sağlından dolayı meydana gelen zihinsel dengesizlik durumudur. Kişinin düşüncelerini hemen kötü etki altına aldığı ruh sağlığı problemidir. Deliryum genelde tıbbi yöntem ya da ilaçların yan etkileriyle kendini göstermektedir. Bu hastalığa yakalanmış kişilerin gerçekle bağı kesilebiliyor. Zaman durumunu karıştırırlar ve mantığı bulunmayan konuşmalar yaparlar.

Deliryum Belirtileri Nasıldır?

Deliryum belirtileri arasında akıl karışıklığı, dikkat verememek,  geçiçi hafız kayıpları, dengesiz uyku, halüsinasyon gibi durumlar deliryum hastalığına işarettir.

Deliryum Çeşitleri Nelerdir?

Her biri kendi özelliklerine sahip birkaç farklı deliryum türü vardır. Aşağıda en tipik deliryum türlerinden bazılarını içermektedir.

Hipoaktif Deliryum: Hipoaktif deliryum, belirgin bir şekilde azalmış aktivite düşüklüğü ve hareketsizlik, uyuşukluk ve hatta hareketsizlikten kaynaklanan tam uyku hali potansiyeli ile karakterizedir. Bu duruma sahip kişi, içine kapanmanın yanı sıra olağandışı uyku hali ve odaklanma eksikliği yaşayabilir.

Hiperaktif Deliryum: Yerinde duramama, huzursuzluk, paranoya gibi durumlar deliryumun semptomlarından bazılarıdır. Kişi huzursuzdur, uyumaya veya uzanmaya isteksiz olur.

Karışık Deliryum: Karışık deliryum, hiperaktif ve hipoaktif belirtilerinin karışımıdır. Bu durumda olan kişi, pek çok kez duygu değişimi yaşar.

Deliryum Tedavisi Ne Şekilde Yapılır?

Deliryumun nedenlerini belirlemek, semptomlarını yönetmek, hastanın güvenliğini ve rahatını sağlamak deliryum yönetiminin ana hedefleridir. İşte bu durumda uygulanan bazı tedaviler şöyledir;

-Deliryum ilaçla tedavi edilebilir. Bu ilaçlar bilişsel bozukluğu azaltabilir, ajitasyonu kontrol edebilir ve semptomları hafifletebilir.

-Deliryum hastaları güvende tutulmalı ve riskler minimumda tutulmalıdır. Düşmeyi önlemek, sağlıklı beslenme ve sıvı alımını sürdürmek, sağlıklı uyku alışkanlıklarını teşvik etmek ve enfeksiyonlara karşı korunmak için uygun önlemleri almak önemlidir.

Deliryumun Önüne Geçilebilir Mi?

Deliryumun önüne geçilmesi için çok etkili ve güçlü yöntemler gereklidir. İlk önce deliryumu tetikleyen durumların saptanması gerekir. Bunun yanı sıra, deliryumu en aza indirilmesi için uygulanması gereken adımlar şöyledir;

-Uyku bozukluğunun düzene girmesi

-Karanlık alandan aydınlık alana geçilmesi

-Stres oluşturmadan dengeli bir yaşam sürdürülmesi

-Fiziksel sorunların tedavi edilmesi

-Düzenli sıvı alımına dikkat edilmesi

Bu adımların sağlanması için uzman gözetiminde olması önemlidir. Bu sayede deliryum hastalığının önüne geçilmesi hızlı olur.