Skolyoz Nedir?

Skolyoz (Omurga Eğriliği) ilerledikçe postürü ciddi şekilde bozabilen bir rahatsızlıktır. Bu deformite omurga dışı nedenlerle gelişebileceği gibi omurganın yapısal sorunlarından da kaynaklanabilir.


Skolyoz (Omurga Eğriliği) ilerledikçe postürü ciddi şekilde bozabilen bir rahatsızlıktır. Bu deformite omurga dışı nedenlerle gelişebileceği gibi omurganın yapısal sorunlarından da kaynaklanabilir. Skolyozun altında yatan neden tedavi edildiğinde, yapısal sorun bulunmayan skolyoz, zamanla kısmen düzelir veya kaybolur.

Skolyoz Şekilleri

Skolyoz, omurga yapısına etki eden ve ağrı yaşatan bir duruş bozukluğudur. Bu yüzden kişide kişiye değiştiği için şekiller değişiyor. Rahatsızlığı bulunmayan omurga düz şekilde olduğundan sağa sola herhangi bir sapma yaşanmaz. Fakat, birçok kişide omurga tek bir tarafa sapıyor ve bazılarında da her iki yöne de sapma yaşayabiliyor.

C ve S şeklinde iki farklı skolyoz çeşitleri bulunur. C skolyozda omurga tek bir yöne eğrilik yaşar. Fakat S şekli skolyoz, her iki tarafa da kolayca eğrilik gösterebiliyor. En sık sırtta görülen C skolyoz olarak bilinen şekil, duruş bozukluğunu en belirgin hale getiren durumdur. Omuz ve kalça bölgelerinde S tipi eğrilik vardır. Öte yandan, röntgen sonuçları tipik olarak bunu gösterir.

Skolyoz Belirtileri Nasıl Fark Edilir?

Yavaş başlayan skolyoz çok uzun süre hiçbir belirti göstermeden ilerleyebilir. Çoğu durumda ağrı olmaz ve başka amaçlarla çekilen radyografiler sayesinde tesadüfen görülmesine yol açar. Bununla birlikte şiddetli bel ağrısı, hamstring esnekliğini kaybetmiş, omurganın bükülme kabiliyetinde azalma ve karın ve sırt kasları zayıf olan kişilerde belirli fiziksel aktivitelerden ötürü ortaya çıkabilmektedir.

Ayrıca, şiddetli eğrilikleri olan kişiler, göğüs kompliyansının azalmasının bir sonucu olarak, tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonlarından şikayet ederler, bu, omurga ve göğüs kafesi arasındaki ilişki göz önüne alındığında fark edilmektedir.

Skolyoz Tedavisi İçin Neler Yapılıyor?

İdiyopatik skolyoz tedavi edilebilir, ancak erken teşhis konması önemlidir. Erken teşhis ile özellikle ergenlik döneminde omurga eğriliğinin ilerlemesinin durdurulması, omurganın doğru yöne döndürülmesi, duruş ve görünümün düzeltilmesi sağlanabilir. Tedavide birincil hedef omurga ağrısını azaltmaktır ve  beraberinde gelen fiziksel bozuklukların düzeltilmesinin ardından solunum fonksiyonundaki sorunlar giderilir.

Skolyoz Düzeltme Egzersizi Nasıldır?

Skolyoz için Schroth egzersiz teknikleri yapılır. Bu konuda uzman terapistler eşliğinde başlangıç ​​seviyesinde başlanmalıdır. Egzersiz hareketleri için planlama yapıldığında, omurga eğrilik yönü ve tedavi yöntemi dikkate alınır.