Uyku Bozukluğu

Uykusuzluk(insomnia), uykuya dalmayı, uykuda kalmayı, çok erken uyanmayı ve tekrar uykuya dalmakla hayat zorlaştıran bir bozukluktur. Uykusuzluk çeken insanlar uyandığında bitkindir.

Uykusuzluk(insomnia), uykuya dalmayı, uykuda kalmayı, çok erken uyanmayı ve tekrar uykuya dalmakla hayat zorlaştıran bir bozukluktur. Uykusuzluk çeken insanlar uyandığında bitkindir. Uykusuzluk sadece kişinin enerji seviyesini etkilemekle kalmaz, aynı zamanda kişinin sağlığını, işteki üretkenliğini ve tüm yaşamını olumsuz etkileyebilir. Uzmanlara göre, sağlıklı bir yetişkinin sekiz saat arası uykuya ihtiyacı vardır, ancak bu kişiden kişiye değişir. Çünkü uzun süreli olarak uykusuzluk yaygın bir durumdur. Tipik olarak, stresli ve travmatik olaylar bu tür durumlara yol açar. Ama bir ay kadar uzun sürüyorsa, bazı insanlarda kronik uykusuzluğa yol açar. Ana sorunun uykusuzluğun kendisi olması ya da başka bir hastalık ya da ilacın neden olması da muhtemeldir.

Uyku Bozukluğunun Nedenleri

Uykusuzluğun asıl sorunu kendi başına var olabileceği gibi başka hastalıkların da belirtisi olabilir. Stres, travmatik veya uykuyu bozan alışkanlıklar sıklıkla kronik uykusuzluğun nedenleridir. Uykusuzluk tedavi edilebilir, ancak bazı durumlarda altta yatan nedeni ortadan kaldırılması uzun sürebilir. Kronik uykusuzluğun tipik nedenlerinden bazıları şunlardır:

-Aile, mali durum, iş, okul, sağlık veya diğer faktörlerle ilgili endişeler olduğunda geceleri zihni aktif tutmak ve geceleri uykuya dalmak zor olabilir. Uykusuzluk, sevilen birinin hastalığı veya ölümü gibi yaşam olaylarından kaynaklanır.

-Düzensiz uyuma saatleri, geç saatlerde yapılan aktiviteler ve yatağı yemek yemek ve TV için kullanılması da uyku bozukluğuna yol açar.

-Uyumadan evvel tüketilen hafif yemekler veya atıştırmalıklar kişileri rahatsız hissettirmeyebilir. Ama gece saatlerinde fazla yemek tüketmek fiziksel olarak rahatsızlık verir. Rahatsızlıklarla beraber, uyku sorununu da ortaya çıkmasını sağlıyor.

Uyku Bozukluğu Tedavisi

-Uykusuzluk çeken kişilere genellikle bilişsel davranışçı terapi ile başlamaları önerilir çünkü bu, sizi geceleri uyutmayan olumsuz düşünce ve davranışlarla yönetmenize veya bunlardan kurtulmanızı sağlar.

-Uykuya dalmak, uykuda kalmak veya her ikisini birden yapmak için reçeteli uyku haplarından yardım alabilirsiniz. Ama doktorlar, bu ilacı uzun süreli olarak kullanılmamasını vurgulamaktadırlar.

-Uyku ilaçları, olası yan etkileri hakkında doktorunuzla konuşmalısınız çünkü reçeteli uyku haplarının bazı yan etkileri olabilir veya alışkanlık haline gelebilir.

-Doktorunuz, sağlıklı uyku için gerekli alışkanlıklar yöntemlerini de  önerebilir.