Bağırsak Gazı Nedir?
Çiğneme veya yemek yeme sırasında yutulan hava, sindirim sırasında vücuttan dışarı atılamazsa bağırsaklarda gaz oluşumuna neden olur. Böylece, gaz sıkışması veya çok fazla gazın neden olduğu ağrılı bir durum olan bağırsak gazı meydana gelir.
Çiğneme veya yemek yeme sırasında yutulan hava, sindirim sırasında vücuttan dışarı atılamazsa bağırsaklarda gaz oluşumuna neden olur. Böylece, gaz sıkışması veya çok fazla gazın neden olduğu ağrılı bir durum olan bağırsak gazı meydana gelir. Sosyal baskı nedeniyle vücutta sıkışan gaz birikimi, kramplara neden olduğu kalabalık alanarda dışarı atılamaz. Vücutta artan gaz rahatsızlığın yanı sıra ağrı ve kramp sorunlarına da neden olur. Bazı durumlarda, tipik olarak beslenme alışkanlıklarının bir sonucu olarak ortaya çıkan bağırsak gazının nedeni tıbbi durumlar olabilir. Ağrı yapılmaması için, bu sorunun kökeni araştırılması gereklidir.
Bağırsak Gazı Nasıl Olur?
Bağırsak gazı, birçok hastalığın belirtisi olabileceği gibi günlük yemek yeme alışkanlıklarıyla da ortaya çıkabilen çok yaygın bir durumdur. Aşağıda yer alan, bağırsak gazının başlıca nedenleridir;
-Hava yutulması olağan bir durumdur. Çok hızlı yemek yenildiği vakit, az çiğnemeye neden olduğucu için gaz oluşumuna sebebiyet verir.
-İrritabl bağırsak sendromu olarak da bilinen bu durumun semptomları, bağırsak alışkanlıklarındaki değişikliklerden kaynaklanan ağrı ve rahatsızlığı içerir. Karında şişkinlik ve ağrı gibi belirtilerin yanı sıra bu sendrom ishal, kabızlık, mide bulantısına neden olabilir. Böylece, karın boşluğunda aşırı gaz birikmesine neden olur.
-Gluten içeren gıdaların tüketilmesi, bağırsak hücrelerine zarar verir ve sindirimi yavaşlatır. Sonuç olarak bu durumda gaz üretilir.
-Hamile kadınlarda sıklıkla gaz sıkışması olur. Hamilelik sırasında vücut, doğuma hazırlanırken, bazı kasları gevşeten progesteron hormonunu üretir. Bu durumda daha yavaş sindirim nedeniyle gaz birikimi olur
Bağırsak Gazına Ne İyi Gelir?
Beslenmek bağırsak gazı ile güçlü bir ilişkisi vardır. Aşağıda yer alanlar bağırsak için tipik tedavilerdir.
-Tüketilen besinlere dikkat edilmesi ve özen gösterilmesi, beslenme alışkanlıkları ile yakından ilgilidir. Düzenli beslenmeyle gaz sıkışmasını ortadan kaldırabilirsiniz.
-En iyi tedavi seçeneklerinden biri sıklıkla yoğun, sindirimi ağır besinler yerine taze meyve ve sebze tüketilmesidir
-Lifli besinler gaza neden olur. Bu yüzden beslenmenizde lifli yemekleri kullanmayabilirsiniz. Gaz azaldıkça, çok fazla olmadan lifli besinleri tekrar tüketebilirsiniz.
-Katkı maddeleri ve tatlandırıcılar ile gıda tüketimine son verilmesi de bağırsak gazına iyi gelir.