Cinsel İsteksizlik

Kadın ve erkeklerin sağlıklı cinsel ilişkilerini sürdürebilmesi için psikolojik ve fiziksel olarak sağlıklı olması gerekir. Bir kişinin belirli zamanlarda cinsel isteksizlik yaşaması yaygın olsa da, bu isteksizlik uzun sürerse tedavi edilmesi gerekir.

 

Kadın ve erkeklerin sağlıklı cinsel ilişkilerini sürdürebilmesi için psikolojik ve fiziksel olarak sağlıklı olması gerekir. Bir kişinin belirli zamanlarda cinsel isteksizlik yaşaması yaygın olsa da, bu isteksizlik uzun sürerse tedavi edilmesi gerekir. Bir erkeğin veya kadının cinsel aktiviteye girme arzusundaki azalma, cinsel isteksizliğin başka bir tanımıdır.  Yaşam kalitesindeki değişiklikler, fiziksel ve psikolojik düzeyde yorgunluğa ek olarak cinsel istekte de değişikliklere neden olabilir.

Cinsel İsteksizlik Çeşitleri Nelerdir?

Cinsel isteksizliğin üç çeşidi vardır;

Primer(Birincil) Cinsel İsteksizlik: Ergenlik, herhangi bir cinsel aktiviteye ilgi veya istek eksikliği ile karakterize edilen birincil cinsel isteksizliğin başlangıç ​​noktasıdır.

Sekonder Cinsel İsteksizlik: Bu, kişinin daha önce cinsel olarak aktif olmasına rağmen libidosunda azalma veya kaybı olarak açıklanır. Bu daha sonraki gelişimin çoğu, olumsuz duygular yaşadıktan sonra ortaya çıkar.

Duruma Bağlı Cinsel İsteksizlik: Bazı zamanlarda cinsel isteğin olmaması durumudur. Stresli günler, para kaygıları ve ani ruh hali değişimleri bu duruma neden olur.

Cinsel İsteksizlik Belirtileri

Cinsel arzunun olmaması, cinsel isteksizliğin ana işaretidir. Kadınlar erkeklerden daha fazla cinsel isteksizlik yaşarlar. Erkeklerin yüzde 15'inin ve kadınların yüzde 34'ünün cinsel isteksizlik sorunlarıyla karşılaştığı tahmin ediliyor. Cinsel isteksizlik ayrıca yaşlanma, hamilelik ve menopoz ile de ortaya çıkabilir. Menopozdan etkilenen kadınlarda, azalan cinsel isteğin yarısını etkilediği düşünülmektedir. Erkeklerde de yaşlandıkça cinsellik yapmaya daha az isteksiz olurlar.

Cinsel İsteksizlik Nedenleri

Hem erkekler hem de kadınlar, cinsel aktiviteyi başlatmayı reddetme ve partnerin cinselliğe tepki vermeme durumu cinsel isteksizliği doğurtuyor. Libido yaşla birlikte azalmakla birlikte her yaşta görülebilir. Cinsel temas, temas sırasında utangaçlık, cinsel uyumsuzluk, erkeklerde erektil disfonksiyon ve erken veya geç boşalma, cinsel isteksizliğin diğer nedenleri arasındadır.

Cinsel isteksizliğe yol açan fiziksel ve psikolojik etkenler bazen toplumsal değişimlerle de ortaya çıkabilmektedir. Örnek olarak, yeni bir işe başlama, kovulma veya terfi alma, bebek sahibi olma veya bir aile üyesini kaybetme gibi ani değişiklikler, iki tarafında cinsel faaliyette bulunma konusunda isteksiz hale getirebilir. Fakat bu nedenler uzun sürmemekle beraber geçici olmaktadır.