Dünyanın En Güzel Kütüphaneleri

Kütüphanelerin bilginin korunmasına ve yayılmasına katkısı, insanlık için her zaman değerli olmasını sağlayacaktır. Tarihin geleneksel ve çağdaş çizgilerini birleştiren kütüphaneleri öğrenmek ister misiniz? İşte, dünyanın en güzel kütüphaneleri...

Kütüphanelerin bilginin korunmasına ve yayılmasına katkısı, insanlık için her zaman değerli olmasını sağlayacaktır. Tarihin geleneksel ve çağdaş çizgilerini birleştiren kütüphaneleri öğrenmek ister misiniz? İşte, dünyanın en güzel kütüphaneleri...

Trinity College Kütüphanesi

Trinity College Kütüphanesi, İrlanda'daki en büyük kütüphane olarak kabul edilir ve her yıl 500.000'den fazla ziyaretçiye sahiptir. Estetik tasarımıyla dikkat çeken kütüphanede, Kelt rahipleri tarafından 800 yıl önce yazılan Book of Kells'in el yazması da bulunuyor.

Alexandria Kütüphanesi

Mısır'da bulunan Alexandria Kütüphanesi, uzun bir geçmişe sahiptir. Eski Mısır'da bilimin yeri olarak kullanılan kütüphanenin diş mimarı ziyaretçileri adeta büyülüyor. Kütüphanenin dış cephesi, eski Mısır'ı betimleyen  gravürlerle kaplıdır. 900.000'e yakın el yazmasının bulunduğu kütüphanenin Roma İmparatorluğu döneminde yakıldığı rivayet edilir. 2002 yılında restorasyon çalışmaları tamamlanan kütüphane, daha sonra birçok kez restore edilerek kapatılan kütüphaneye tekrar erişim sağlanmıştır.

El Escorial Kütüphanesi

Büyük bir kütüphanenin dikkate değer bir örneği, Madrid'deki El Escorial Kütüphanesidir. İspanya'da bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan kütüphane, İspanya Kralı II.Felipe'ye ait olup, manastır, saray ve kütüphanelerden oluşmaktadır. Bunun dışında el yazmalı eserler özel bir şekilde cilt raflarıyla korunmaktadır.

El Ateneo Grand Splendid Kütüphanesi

Arjantin başkenti Buenos Aires, mimari açıdan en önemli kütüphane olan Ateneo Grand Splendid Library'ye ev sahipliği yapıyor ve aynı zamanda opera, tiyatro gibi çeşitli sanatsal etkinliklere de yapılmaktadır.

Stuttgart Kütüphanesi

2011'de faaliyete geçen Stuttgart Kütüphanesi, Almanya'dan ilham alan sadeliği ve tek renkli çok katlı tasarımıyla herkesin ilgisini çekmektedir. 9 katlı binanın alt 5 katı cam kaplı piramit şeklinde, ilk 4 katı ise geleneksel bir bina gibi tasarlanmış. Son derece gelişmiş bir teknolojik altyapıya sahip olan yapı, bir kitap küpünü andıracak şekilde inşa edilmiştir.

Britanya Kütüphanesi

Dünyanın en büyük kütüphanesi Londra'da bulunan Londra'da bulunuyor ve  uzun bir geçmişe sahiptir. Kütüphanenin yaklaşık 400 yıla kadar dayanıyor. Britanya Kütüphanesi'nde 175 milyon kitap bulunuyor. Yaklakşık her sene 1,5 milyon ziyaretçiyi ağırlıyor. Bunun yanı sıra her sene içinde 3,5 milyon civarında yeni kitaplar ekleniyor.