Çocuk Felci Nedir?

Çocuk felci poliovirüs olarak bilinen virüs sinir sistemine saldırır ve çocuk felci (poliomiyelit) hastalığına neden olur. 5 yaşın altındaki çocuklar, çocuk felcine yakalanma riski en yüksek olan yaş grubudur. Enfeksiyonlar, çocuklarda bulaşıcı hastalıkların önemli bir bölümünü oluşturur.

Çocuk felci poliovirüs olarak bilinen virüs sinir sistemine saldırır ve çocuk felci (poliomiyelit) hastalığına neden olur. 5 yaşın altındaki çocuklar, çocuk felcine yakalanma riski en yüksek olan yaş grubudur. Enfeksiyonlar, çocuklarda bulaşıcı hastalıkların önemli bir bölümünü oluşturur. Bu nedenle bulaşıcı hastalıklara karşı aşı geliştirme araştırmaları başlamıştır. Böylece, çocuk felci ile mücadele etmek için önemli bilimsel araştırmalar yapılmış ve hastalığı kontrol altına almak için önemli çabalar sarf edilmiştir çünkü bu hastalık bir kişinin hayatı boyunca sürebilecek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

Çocuk Felci Nasıl Oluşuyor?

Çocuk felcinin bulaşması, dışkı ile kontamine olmuş yiyecek tüketilmesidir. Sonuç olarak, çocuk felci virüsü salgınları genellikle sanitasyonun zayıf olduğu alanlarda yaşam sürdüren insanlarda görülür. Polio virüsü taşıyıcısı olan ancak hastalığın semptomlarını taşımayanlar bile virüsü yayabilir. Çocuk felci virüsü, aynı evi paylaşan ve çocuk felci taşıyıcısı olan kişilerle temas kurduğu zamanda virüs kaptırabilir.

Çocuk Felci Teşhisi

Hastalığın klinik belirti ve semptomlarına göre, bir doktor bir hastada çocuk felci olup olmadığını belirleyebilir. Ayrıca hastanın vücut sıvılarının, kanının ya da  beyin omurilik sıvısının çocuk felci virüsü içerdiğini göstermesi teşhise yardımcı olur.

Çocuk Felci Tedavisi

Günümüzde klinik alanında çocuk felci enfeksiyonunun bilinen bir tedavisi yoktur. Çocuk felci enfeksiyonu için, genellikle hastayı destekleyici bakımla yönetmek ve aynı zamanda hastalığın doğal olarak iyileşmesi de olanaklar arasındadır. Öte yandan paralitik çocuk felci durumunda nörolojik semptomların tedavisi ve kas gücü kaybı için fizik uygulaması kullanılabilir.

Aşılama, çocuk felci enfeksiyonu kontrolünün birincil yöntemidir. Bilimsel araştırmalar sonucunda çocuk felci virüsü enfeksiyonu için iki farklı aşı oluşturulmuştur. Birincisi salk aşısı  inaktif polio çocuk felci aşısı, virüse karşı antikor üretilmesini sağlamak için deri altına verilen sistemik bir aşıdır. İkincisi ise Sabin oral çocuk felci aşısıdır. Oral aşı, virüsü yollarında durdurmak için gastrointestinal sistem boyunca antikor üretimini tetikleyerek çalışır. Güçlü antikor üretimini teşvik ettiği için oldukça etkili olmasına rağmen, zayıf virüs parçacıkları kullanan canlı bir aşı olduğu için aşılama ardından enfeksiyon riski oluşturabilir.