Saçkıran Hastalığı Nedir?
Saçkıranın tıbbi adı olan alopesi areata, kişinin kaş, kirpik ve sakal dahil tüm saçlarının bir anda ve kısa sürede dökülmesine neden olan bir durumdur. Saçlı deride dışarıdan bakıldığında düz görünen yuvarlak veya oval kel noktalar olarak kendini gösterir.
Saçkıranın tıbbi adı olan alopesi areata, kişinin kaş, kirpik ve sakal dahil tüm saçlarının bir anda ve kısa sürede dökülmesine neden olan bir durumdur. Saçlı deride dışarıdan bakıldığında düz görünen yuvarlak veya oval kel noktalar olarak kendini gösterir. Dışarıdan açıkça görülebilen yuvarlak veya oval şekilli kel alanlar, kafa derisini etkilemektedir. Saçsız bölgelerde, saç sonunda yeniden uzar ve bazen yeni lezyonlar ortaya çıkar.
Saçkıran Hastalığı Niye Olur?
Saçkıran sorunun nedeni henüz tam olarak netleşmemiştir. Ancak otoimmün (özbağışıklık) en büyük nedeni olarak bilinmemektedir. Otoimmün problemleri vücutta yer alan hücrelerin ve dokularına yabancı olmasıyla meydana gelmektedir. Bağışıklık sistemi, bireyin kendi hücrelerine saldırarak tepki verir. Bağışıklık hücreleri saçkıranda saç köklerine yayılır. Saç büyümesini önler ve saç dökülür. Araştırmalara göre genetik bir bileşen de saçkıranla bağlantılıdır. Genel popülasyonla karşılaştırıldığında, saçkırandan etkilenen ebeveynlerin çocuklarının bu durumu yaşaması daha fazladır.
Saçkıran Hastalığı Belirtileri
Kafa derisinde pürüzsüz, oval, tüysüz bir alan veya bu tür birden çok alan saçkıran semptomlarının göstergesidir. Etkilenen bölgede cilt iltihabı yoktur ve cilt sağlıklıdır. Bununla birlikte saçkıran, kirpikler, kaşlar, koltuk altları, sakallar ve kasık kılları gibi farklı bölgelerini ve ayrıca tırnakların yapısındaki değişiklikleri etkileyebilir. Hastalığın ilerlemesi düzensizdir ve sürekli tekrarlanır. Doğal olarak, kendiliğinden iyileşme ve kötüleşme olma durumu da vardır. Tipik olarak, beyaz saçlar önce kel bölgede uzar.
Saçkıran Hastalığı Teşhisi
Saçkıran semptomları oldukça yaygın olduğundan, teşhislerin çoğu hasta ve yakınları tarafından doktora gitmeden önce konur. Doğru teşhis için bir dermatoloğa danışılmalıdır.
Saçkıran Hastalığı Tedavisi
Saçkıran tedavisi bir dermatolog gözetiminde olur. Hastalığın ilerlemesini durdurmak ve semptomların şiddetini azaltmak tedavinin amacıdır. Küçük ve erken evre vakalarda, saç kendi kendine yeniden çıkacağı için herhangi bir tedavi gerekli değildir. İleri evrelerde veya ciddi semptomlar geliştiğinde tedavi için steroidler kullanılır. Steroidler esas olarak krem şeklinde verilir. Bir sonraki aşamada ise ihtiyaç oldukça şırınga ile saç derisine tedavi yapılır. Göz sağlığını tehdit ettiği için göze yakın uygulamalardan kaçınılmalıdır. Alopesi areata, steroid grubuna ek olarak ilaç ve immünoterapi adı verilen alternatif bir teknikle tedavi edilebilir.