Dünya Tarihinde Ses Getiren Kadınlar

Yüzyıllar boyunca kadınlar tek bir kelimeyle devletleri şekillendirdiler, imparatorlukları sarstılar ve icatlarıyla dünyayı güzelleştirdiler. İşte, dünya tarihinde ses getiren bazı kadınlar...

Yüzyıllar boyunca kadınlar tek bir kelimeyle devletleri şekillendirdiler, imparatorlukları sarstılar ve icatlarıyla dünyayı güzelleştirdiler. İşte, dünya tarihinde ses getiren bazı kadınlar...

Hürrem Sultan

Ukrayna'ya yapılan baskınlardan sonra Anastasia'nın adı Hürrem olarak değiştirildi ve İstanbul'daki saraya getirildi. Osmanlı Devleti'nde siyasi işlere aktif olarak katılarak "Kadınlar saltanatı" olarak bilinen dönemi başlattı. Sultan Süleyman'ın eşidir. Hürrem Sultan, Kanuni'ye beş çocuk vererek tarih yazdı.

Kleopatra

Mısır'ın varlığını devam ettiren son hükümdar, dönemin en güçlü iki ismi olan Sezar ve Antony ile olan ilişkileriyle topraklarının korunmasını ve bugün bile kendisini unutulmamasını sağlamıştır.

1. Elizabeth

1. Elizabeth ölene kadar İngiltere Kraliçesi idi. Ayrıca İrlanda Kraliçesi ve Fransa'nın bir sembolüdür.

Emily Murphy

Kadınlara insan muamelesi yapılmaması gerektiğini belirten ülke yasası, Kanada'nın ilk kadın yargıcı  Emily Murphy yardımıyla değiştirildi.

Rosa Parks

1930'larda siyahlar ve beyazlar farklı otobüs koltuklarında yer alırdı. Alabama'da beyaz bir adam, Parks'tan kendisi için yer istedi. Belirlenen yere Parks, yer vermeyince direndi ve bunun üzerine gözaltına alındı. Bu olay, Amerika'daki siyahi direniş tarihinin dönüm noktalarından biri olarak kabul ediliyor.

Boudicca

Britanya adasındaki en önemli klanlardan biri kocası tarafından yönetiliyordu. Romalılar, kocasının ölümünden sonra ülkesini kaosa sürüklemeye götürdü. Bu yok oluşa direnen ve tüm klanları bir araya getiren Boudica, başkaldırının temsilcisi haline geldi.

Aquitaine’li Eleanor

İlk Fransız Kraliçesi hem zarafetiyle hem de güzelliğiyle takdir ediliyordu ama aynı zamanda önemli bir siyasi güçtü. Güçlü İngiliz kralları arasında oğulları Aslan Yürekli Richard ve John vardı. Ailesiyle olan bağları, tüm Avrupa'yı yönetmesini sağladı.

Büyük Katerina

Rusya'yı dünyanın hakim gücü konumuna yükselten büyük Katerina döneminde yüzbinlerce kilometrekare alan ele geçirildi. Yaşarken ve onun yardımıyla Rus İmparatorluğu'nun sağlam olmasını sağladı.

Margaret Thatcher

İngiltere'nin ilk kadın başbakanıydı ve "Demir Leydi" lakaplıydı. Soğuk Savaş boyunca Thatcher, ulusunun büyümesi için büyük katkılar sağladı.

Indira Gandhi

Indira Gandhi, Hindistan'da başbakanlık yapan ilk kadın. En kötü koşullar altında olan ülkesini çöküşten kurtarmıştır. Buna rağmen 1984 yılında Sih korumalarından olan biri ölümüne sebep oldu.