Farenjit Nedir?

Boğazın arka bölümünün iltihaplanmasına Farenjit denilir. Genellikle boğaz ağrısı olarak adlandırılır. Bu hastalık, yakın çevrede bulunanlar arasında hızla yayılma eğilimindedir ve en çok soğuk kış aylarında görülür.

Boğazın arka bölümünün iltihaplanmasına Farenjit denilir. Genellikle boğaz ağrısı olarak adlandırılır. Bu hastalık, yakın çevrede bulunanlar arasında hızla yayılma eğilimindedir ve en çok soğuk kış aylarında görülür. Virüslerin veya bakterilerin yayılmasına bağlı olarak, farklı tedaviler gerektirir.

Hastalar yüksek ateş, boğaz ağrısı, geniz akıntısı veya yutkunma güçlüğü gibi semptomları varsa, en kısa sürede bir doktora görünmelidir. Çünkü Farenjit hava yolunu tıkayabilir veya kötüleşirse boğaz apsesi ile sonuçlanabilir.

Farenjit Belirtileri Nasıldır?

En belirgin Farenjit semptomları içinde boğazda batma hissi, yutkunurken zorlanma, genizde yaşanan akıntı, şiddetli öksürükler, yüksek ateş, boğazda kaşıntı gibi durumlar Farenjit semptomu olabilir.

Bakterilerin neden olduğu farenjitte hastalığın seyri daha ciddidir. Bir doktor tarafından yapılacak bir boğaz muayenesi, hastalıkları yayılmadan önce kolayca tespit edip tedavi edebilir. Bu nedenle, yukarıdaki belirtiler olursa en yakın zamanda bir uzman doktora görünmelidir.

Farenjit'e Sebep Olan Durumlar Nelerdir?

Farenjit daha çok virüslerden kaynaklanır. Ancak bakteriler de dahil olmak üzere birçok mikrop hastalığa yol açabilir. Farenjit ile bağlantılı bulaşıcı durumlar şunları içerir;

-Kızamık hastalığı

-Suçiçeği rahatsızlığı

-Şiddetli öksürükler

-Boğazda yaşanan tıkanıklık

-Adenovirüs enfeksiyonları

-Enfksiyöz monoükleoz gibi nedenler sayılabilir.

Risk grupları arasında sağlık sektöründe çalışanlar, bünyesi zayıf kişiler, reflü hastalığı olanlar yer alır. Farenjit ayrıca sigara içenlerde ve sigara dumanına maruz kalanlarda daha sık görülür.

Farenjit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Farenjit tedavisi için belirli testler gerekli. Daha sonra antibiyotik tedavisi bakteriyel farenjiti tedavi etmek için kullanılır. Gargaralar, spreyler ve ağrı kesiciler gibi diğer ilaçlar semptomların şiddetini azaltabilir. Bunların yanı sıra Farenjit kronikleşirse, bunun için çok farklı tedaviler yapılır. Ayrıca sigaradan kaçınmak, bulunduğu alanın hijyenik olması açısında çok önemlidir.

Tüm bunların dışında, Dinlenme, uygun gıda alımı ve düzenli bir uyku programı ile Farenjit tedavi gerektirmeden, kendi kendine iyileşir. Ancak, bu hastalık esnasında, bir doktora görünmesi önemli olmaktadır. Evde Farenjite geçirme tedavileri de bulunuyor. Bu tedaviler şöyledir;

-8 bardak olacak şekilde 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek düzen olarak gargara olarak yapılabilir.

-Ortamın nemli kalması için çözüm bulunması gerekiyorsa ortamdaki nemi sağlayan bir cihaz kullanılmalı.

-Gereğince uzun uzun dinlemekte önemli.