Kızamık Hastalığı

Kızamık, özellikle çocuklarda oldukça yaygın bulaşıcı bulaşıcı bir hastalıktır. Çocuğun vücudunun enfeksiyonla savaşma özelliği azaldığı için zatürre, orta kulak iltihabı ve menenjit gelişebilir.

Kızamık, özellikle çocuklarda oldukça yaygın bulaşıcı bulaşıcı bir hastalıktır. Çocuğun vücudunun enfeksiyonla savaşma özelliği azaldığı için zatürre, orta kulak iltihabı ve menenjit gelişebilir. Bu hastalıkla ilişkili ciddi riskler ve yaygın küresel dağılımı nedeniyle aşılama şarttır. Yaygın aşılama sonucunda hastalı %95 oranında azalır. Vücudun direnmesine neden olan bu hastalıklardan çocuğunuz güçsüz kalabilir. Kızamığın bilinen bir tedavisi yoktur, ancak doğru bakımla sonunda kendi kendine geçer. Bu bulaşıcı hastalık, kızarıklıklara neden olduğu sürece bulaşma riski çok yüksektir. Enfeksiyon ve kontaminasyon riski nedeniyle, çocukların bebeklik ve çocukluk döneminde önerilen aşıları yaptırmaları ve hijyen standartlarına uyulması çok önemlidir.

Kızamık Hastalığının Bulaşma Riski

Paramiksovirüs ailesinin bir üyesi olan morbilli virüsü kızamık hastalığına neden olur. Genellikle çocuklarda görülse de yetişkinlerde de görülebilir. Kızamık, doğrudan temas veya soluma yoluyla hızla yayılabilen bulaşıcı bir salgın hastalıktır. Bu virüsler, enfekte havayı solumak yoluyla bulaşıcıdır ve bir odadaki havada bir saate kadar kalabilir. Döküntünün ortaya çıkmasından dört gün önce ve dört gün sonra hastalık başkalarına bulaşabilir.

Kızamık Hastalığı Belirtileri

Yanakta, alt azı dişleri seviyesinde, döküntüden iki gün önce 1 mm çapında mavi-beyaz lekeler oluşur. Pembe-kırmızı bir halka ile çevrilidirler. Bazen bu lezyonlar ağzın diğer bölgelerine sıçrayabilir. Kızamık belirtileri başladıktan 2-3 gün sonra yüzde ve saç çizgisinde döküntüler görülmeye başlar. Üç gün içinde kollar, bacaklar ve gövde etkilenir. Döküntü yayılması yüz ve boyunda toplanabilir. Cilt ödemli hale gelir. Bazen ayak tabanlarında ve avuç içlerinde kızarıklıklar gelişebilir. Genellikle döküntünün boyutu, hastalığın ne kadar ciddi olduğuna gösterir.  Döküntü kahverengiye döner ve üçüncü günün sonunda geçer. Döküntüler ortaya çıkmaya başladıkça ateş şiddetlenir.

Kızamık Hastalığı Tedavisi

Başka hastalıklara neden olmadıkça kızamığın tedavi edilmesi gerekmez. Ancak yatakta kalmanız ve yumuşak, sulu yiyecekler yemeniz önerilir. En önemli şey, yeterince sıvı aldığınızdan emin olmaktır. Kapma bir enfeksiyon olduğu için kızamıktan sekonder bakteriyel enfeksiyon olmadığı için antibiyotik önerilmemektedir. Göz kapaklarını temizlenmesi için ılık su kullanılmalıdır. Bunun yanı sıra, ateş düşürü ilaçlar da tedavi için alınabilir.