Eris Varyantı Türkiye'de Görüldü mü?

Son günlerde gündemde olan Eris varyantı hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan önemli açıklamalar geldi.

COVID-19'un Omicron varyantının bir alt türü olarak bilinen Eris varyantı, ilk olarak 2023 Şubat ayında Endonezya'da tespit edildi. Bu varyant, omicron varyantında görülen mutasyonlara ek olarak EG.5.1 adında bir mutasyona sahip. Bu mutasyon, virüsün insan hücrelerine daha kolay bağlanmasını ve çoğalmasını sağlayabilir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 19 Temmuz 2023'te bu varyantı izlenen varyant olarak belirledi ve 9 Ağustos 2023'te ilgi varyantı olarak tanımladı.

Eris Varyantının Belirtileri

Eris varyantının belirtileri, diğer COVID-19 varyantlarına benzer şekildedir. Bu belirtiler arasında boğaz ağrısı, öksürük, burun tıkanıklığı, koku alma duyusunda değişiklik, baş ağrısı, hapşırma, ses kısıklığı ve ateş yer alıyor.

Türkiye'de Eris Varyantı Görüldü mü?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide tespit edildi. Bu kişiler yurtdışı temaslı ve aynı ilde bulunuyorlar. Mevcut tedbirlere devam edeceğiz." ifadelerini kullandı. Bakan Koca, bu varyantın başka ülkelerde yaygın olduğunu ve Türkiye'de de ortaya çıkmasının muhtemel olduğunu belirtti.