Canan Karatay Kronik Halsizliğin Nedenini Açıkladı

Halsizlik ve yorgunluk şikayetleriniz mi var? İşte Canan Karatay'ın bu konudaki dikkat çekici uyarıları...

Kronik Halsizlik Nedenleri

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, kronik halsizlik ve yorgunluk konusunda vatandaşları uyardı. "Yorgunluk ve halsizlik koronavirüs geçirenlerde çok arttı." dedi. Karatay, zaman zaman görülen halsizliklerin temel sebeplerinden birinin stres olduğunu vurguladı. Ayrıca, "Halsizliğin en büyük sebeplerinden biri vücutta minerallerin -bilhassa magnezyum ve potasyum- eksikliğidir. Susuzluk da buna dahil." ifadelerini kullandı.

Pilimiz Neden Bitiyor?

Ünlü doktor, "Otururken birdenbire 'Pilim bitti' diyoruz. Halbuki pilimizin bitmesini önlemek, şarj etmekten daha kolay." dedi ve stresin, kullanılan ilaçların ve içsel stresin halsizliğe neden olduğunu belirtti.

Fiziksel Stresin Etkileri

Karatay, fiziksel stresin de göz ardı edilmemesi gerektiğini belirterek, "Deli danalar gibi koşarsak, 8 saat tenis oynarsak tabii ki halsizlik olur." dedi.

Canan Karatay Kronik Halsizliğin Nedenini Açıkladı

Uyku Rutininin Önemi

Uyku düzeninin önemine değinen Karatay, "Uyuduğunuz odalarda televizyon, telefon ve şarj aleti olmasın. Oda, mümkün olduğu kadar karanlık olsun." dedi. Ayrıca, uyumadan önce telefonla oynamanın ya da tablete bakmanın uykuyu kaçırabileceğini belirtti.

Kronik Kabızlık ve Halsizlik

Karatay, kronik kabızlığın da halsizlik yaptığını ve bağışıklık sistemini zayıflattığını vurguladı.

Stres ve Hastalıklar

Yoğun stres yaşayan kişilerde birçok hastalığın görülebileceğini belirten Karatay, hormonal dengesizliklerin halsizliğe neden olabileceğini ifade etti.

Canan Karatay Kronik Halsizliğin Nedenini Açıkladı

Beslenme ve Halsizlik

Karatay, "Sinir sistemimizi güçlendirmemiz için bağırsak sistemimizi de güçlendirmemiz lazım." dedi ve probiyotiklerin, turşu suyunun ve yağların önemine değindi.

Karaciğer Yağlanması ve Halsizlik

Karatay, karaciğer yağlanmasının en önemli sebebinin früktoz, mısır şurubu şeker ve Çin tuzu olduğunu belirtti.