DÜNYADA İLK KEZ BİR ÇOCUĞUN KAFATASINA EPİLEPSİ CİHAZI YERLEŞTİRİLDİ

İngiltere'de epilepsi hastası 13 yaşındaki Oran Knowlson, kafatasına yerleştirilen yeni bir nörostimülatör cihaz sayesinde nöbetlerinde büyük bir azalma yaşadı. Bu yöntem, dünyada ilk kez bir çocukta denendi.

Beyninin derinliklerine elektrik sinyalleri gönderen nörostimülatör, Oran'ın gündüz nöbetlerini %80 oranında azalttı. Annesi Justine, BBC'ye verdiği röportajda, "Oran artık çok daha mutlu ve daha iyi bir yaşam kalitesine sahip," dedi.

Oran'ın ameliyatı, Londra'daki Great Ormond Street Hastanesi'nde geçtiğimiz Ekim ayında gerçekleştirildi. Lennox-Gastaut sendromu nedeniyle tedaviye dirençli bir epilepsi türü yaşayan Oran, günde 20-100 arasında nöbet geçiriyordu. Annesi Justine, epilepsinin oğlunun çocukluğunu elinden aldığını ve nöbetlerin Oran'ın hayatını nasıl zorlaştırdığını anlattı.

AMELİYATIN DETAYLARI

Oran, şiddetli epilepsi tedavisinde derin beyin stimülasyonunun güvenliğini ve etkinliğini değerlendiren bir projede yer aldı. Bu proje, Great Ormond Street Hastanesi, University College London, King's College Hastanesi ve Oxford Üniversitesi iş birliği ile yürütülüyor. Picostim nörostimülatörü ise İngiliz Amber Therapeutics şirketi tarafından üretildi.

Epilepsi nöbetleri, beyindeki anormal elektriksel aktivite patlamalarıyla tetiklenir. Bu cihaz, sabit bir akım darbesi yayarak anormal sinyalleri engellemeyi veya bozmayı amaçlıyor. Justine, ameliyattan önce yaptığı açıklamada, "Nöbetlerin yarattığı bulanıklık içinde tekrar kendinden bir şeyler bulmasını istiyorum. Oğlumu geri istiyorum," demişti.

Ameliyat, danışman pediatrik beyin cerrahı Martin Tisdall liderliğindeki ekip tarafından gerçekleştirildi. Nöronal bilgi için önemli bir aktarma istasyonu olan talamusa iki elektrot yerleştirildi. Yerleştirmedeki hata payı bir milimetreden azdı. Daha sonra elektrot uçları, Oran'ın kafatasındaki kemiğin çıkarıldığı boşluğa yerleştirilen nörostimülatöre bağlandı ve cihaz kafatasına monte edildi.

DÜNYADA İLK KEZ BİR ÇOCUĞUN KAFATASINA EPILEPSI CİHAZI YERLEŞTİRİLDİ

GELECEKTEKİ UMUTLAR

Oran, nörostimülatör açıkken bunu hissedemiyor ve cihazı her gün kablosuz kulaklıklar aracılığıyla şarj edebiliyor. Ameliyattan yedi ay sonra ziyaret edilen Oran ve ailesi, cihaz sayesinde büyük bir iyileşme yaşadıklarını ifade etti. Justine, "Oran daha uyanık ve gün içinde düşme nöbeti geçirmiyor," dedi. Gece nöbetlerinin de daha kısa ve daha az şiddetli olduğunu belirtti.

Oran şu anda binicilik dersleri alıyor ve tedavi sürecinin geleceği için umut vaat eden gelişmeler bekleniyor. Justine, "Great Ormond Street ekibi bize yeniden umut verdi... Artık gelecek daha parlak görünüyor," dedi.

Oran'ın ailesi, bu tedavinin bir çare olmadığını biliyor ancak epilepsinin gölgesinden çıkacaklarına dair iyimserler.