SOSİSLİYE NEDEN "HOT DOG (SICAK KÖPEK)" DENİYOR?

Sevilen sokak yemeklerinden biri olan “hot dog”un neden “sıcak köpek” anlamına geldiği merak ediliyor. Bu ilginç ismin kökeni, 1800’lü yıllara kadar uzanıyor. İşte “hot dog”un hikâyesi ve iki farklı teori...

SOSİSLİNİN KÖPEKLE İLGİSİ NEDİR?

“Hot dog”, özellikle Amerika'da oldukça popüler bir yiyecek. Ancak sosislinin köpekle ne ilgisi olduğunu anlamak için biraz geriye gitmemiz gerekiyor. “Hot dog” ismi, 19. yüzyılın sonlarında yaygınlaşmaya başladı.

TAD DORGAN'IN ÇİZİMİ

19. yüzyılın sonlarında Alman göçmenlerin Amerika'ya getirdiği farklı sosisler, hot dog’ların popülerleşmesine neden oldu. New York Times'ta karikatürist olarak çalışan Tad Dorgan, bir maç çizimi yaparken sosisli satıcılarını resmetti. Satıcıların "Kızarmışlar! Kızarırken alın!" bağırışlarından ilham alan Dorgan, çizimindeki sosisleri havlayan bir köpek gibi çizdi ve üstlerine "hot dog" yazdı. Bu çizim günümüze kadar ulaşamadığı için bu isim adeta bir efsane haline geldi. Çizimin kopyası bulunamadığından, zamanla farklı efsaneler üretildi.

KÖPEK ETİ ŞAKALARI VE GERÇEKLER

Sosisliler özellikle ucuz etle yapıldığı zamanlarda, içinde köpek eti olduğuna dair şakalar yapılıyordu. Hatta bazıları bunun gerçek olduğunu iddia ediyordu. Bir diğer görüşe göre ise 1800’lü yılların başında, karikatüristten önce yapılan sosisli sandviçlere gerçekten köpek eti karıştırılıyordu ve terim buradan gelmişti.

ALMAN GÖÇMENLERİN ETKİSİ

Ulusal Sosisli Sandviç ve Sosis Konseyi, bu ifadenin Alman göçmenlerden gelebileceğini öne sürüyor. ABD'deki Alman göçmen kasaplar, köpek cinsi dachshund gibi ince ve uzun olan sosis çeşitlerini satmaya başladılar. Bu sosislere "dachshund" sosisleri adını verdiler. Zamanla bu ifade sosisli sandviç için kullanılmaya başlandı. Ancak bu teorilerden hangisinin doğru olduğunu kesin olarak bilemiyoruz.