MİKROP YUVASI ORTAYA ÇIKTI! TUVALETTEN 17 BİN KAT DAHA KİRLİ

Daha önce en kirli yerler arasında tuvaletler, kapı kolları ve telefonlar gösterilse de son araştırma sonuçları şaşırtıcı. Evdeki asıl mikrop yuvası bambaşka bir yer çıktı.

Evin en kirli yeri denilince akla tuvalet, banyo hatta apartman merdivenleri gelir. Ancak yapılan bir araştırma, uzun süre değiştirilmeyen yastık kılıfı ve çarşafların asıl mikrop yuvası olduğunu ortaya koydu. Yastık kılıfları, en kirli yer olarak bilinen tuvaletlerden 17 bin kat daha kirli çıkarken, çarşaflar ise sadece bir hafta içinde banyonun kapı kolundan 25 bin kat daha fazla bakteri biriktiriyor.

DEĞİŞTİRİLMEYEN NEVRESİMLER SAĞLIK RİSKİ TAŞIYOR

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ergün Tozkoparan, yaptığı açıklamada, “Yatak çarşafları ve yastık kılıfları mikropların üremesi için uygun bir ortam oluşturuyor. Ayrıca, alerjiye yol açan akarlar bu bölgelerde birikebiliyor ve alerjik hastalıklara neden olabiliyorlar.” dedi. Tozkoparan, nevresimlerin düzenli olarak değiştirilmemesinin alerjik nezle, astım atakları ve kronik öksürüklere yol açabileceğini belirtti.

TEMİZLİK ALGISI VE GERÇEKLER

Prof. Dr. Tozkoparan, “Tuvaletlerin düzenli olarak temizlenmesi gerektiği bilinirken, yatak çarşafları ve yastık kılıfları genellikle göz ardı ediliyor. Temiz pijamalarla yatağa girmenin temiz bir uyku ortamı sağladığı düşünülse de, bu bölgeler mikrop ve alerjenlerin birikmesi için ideal alanlar.” ifadelerini kullandı.

ASTIM VE ALERJİK HASTALIKLARA DİKKAT

Alerjik bünyeye sahip kişilerde, kirli yastık kılıfları ve çarşaflar astım ataklarını tetikleyebilir. Prof. Dr. Tozkoparan, “Alerjik nezle ve üst solunum yolu alerjisi olan kişilerde hapşırık, burun akıntısı, kronik öksürük, nefes darlığı ve hırıltılı solunuma yol açabilir. Alerjinin şiddeti kişiden kişiye değişebilir.” dedi.