EURO 2024 ŞAMPİYONU İSPANYA

Avrupa futbolunun ülke düzeyindeki en önemli turnuvası olan EURO 2024'te şampiyon belli oldu. Almanya'nın ev sahipliğinde düzenlenen turnuvanın finalinde İngiltere ile karşılaşan İspanya, 2-1'lik skorla zafer elde ederek kupayı müzesine götürdü. Bu zaferle birlikte İspanya, Avrupa Şampiyonası'nı en çok kazanan ülke unvanını da elde etti.

İspanya, finalde İngiltere'yi 2-1 mağlup ederek Avrupa Şampiyonası'nı kazandı. Maçın ikinci yarısının hemen başında, 47. dakikada Nico Williams, Lamine Yamal'ın pasını değerlendirerek İspanya'yı 1-0 öne geçirdi. Bu gol, Avrupa Şampiyonası finalleri tarihindeki en erken ikinci yarı golü olarak kayıtlara geçti.

İNGİLTERE EŞİTLİĞİ SAĞLADI

Karşılaşmanın son anlarında, 90+5. dakikada Cole Palmer'ın müthiş vuruşu ile İngiltere durumu 1-1'e getirdi. Ancak bu gol, İngiltere'ye yetmedi.

İSPANYA'DAN SON DAKİKA GOLÜ

Maçın 86. dakikasında İspanya, Mikel Oyarzabal'ın attığı golle 2-1 öne geçti ve bu skorla kupayı kazandı.

İSPANYA TARİH YAZDI

Bu zaferle birlikte İspanya, Avrupa Futbol Şampiyonası tarihinde 4 kez şampiyon olarak rekor kırdı. Daha önce 1964, 2008 ve 2012 yıllarında şampiyon olan İspanya, bu zaferle en çok şampiyon olan ülke unvanını Almanya'dan aldı.

EN İYİLER BELLİ OLDU

Maçın ardından 17 yaşındaki Lamine Yamal, EURO 2024'ün en iyi genç oyuncusu seçildi. Turnuvanın en iyi futbolcusu ise Rodri oldu.

TEKNİK DİREKTÖRLERİN KARNESİ

Luis de la Fuente, U-19 ve U-21 Avrupa Şampiyonası, Milletler Ligi ve Avrupa Şampiyonası'nı kazanan ilk teknik direktör olarak tarihe geçti. İngiltere teknik direktörü Gareth Southgate ise Avrupa Şampiyonası tarihinde iki final kaybeden ilk teknik direktör oldu.

YAMAL TARİHE GEÇTİ

Lamine Yamal, EURO 2024 finalinde ilk 11'de yer alarak, uluslararası turnuva finallerinde forma giyen en genç oyuncu olma unvanını Pele'den devraldı.

İSPANYA'NIN FİNAL YOLU

Luis de la Fuente yönetimindeki İspanya, finale tüm maçlarını kazanarak geldi. B Grubu'ndan gol yemeden 3 galibiyetle çıkan İspanya, son 16 turunda Gürcistan'ı, çeyrek finalde ev sahibi Almanya'yı uzatmalarda eledi ve yarı finalde Fransa'yı 2-1 yenerek finale yükseldi.

İNGİLTERE'NİN FİNAL YOLU

Gareth Southgate yönetimindeki İngiltere ise Danimarka, Slovenya ve Sırbistan'ın bulunduğu C Grubu'nu 5 puanla lider tamamladı. Son 16 turunda Slovakya'yı uzatmalarda eleyen İngiltere, çeyrek finalde İsviçre'yi penaltılarla geçti ve yarı finalde Hollanda'yı 2-1 yenerek finale yükseldi.

BERLİN OLİMPİYAT STADYUMU FİNALİNE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

71 bin seyirci kapasitesine sahip Berlin Olimpiyat Stadyumu, finale ev sahipliği yaptı. Bu stadyumda finale kadar gruplarda İspanya - Hırvatistan, Polonya - Avusturya ve Hollanda - Avusturya karşılaşmaları oynandı. Son 16 turunda İsviçre - İtalya ve çeyrek finalde Türkiye - Hollanda müsabakaları da burada gerçekleştirildi.