KLİMA OLMAYAN EV NASIL SOĞUTULUR? EVİ KLİMASIZ SOĞUTMA YÖNTEMLERİ

Klimalar dört mevsimde kullanılabilen, çalıştırıldıkları alanları ya soğutan ya da ısıtan özelliklere sahip iklimlendirme cihazları olarak bilinmektedir. Özellikle yaz döneminde klimanın serinletme özelliğinden birçok kişi faydalanmaktadır. Ancak bazı evlerde klima yer almayabilir. Peki, klima olmayan ev nasıl soğutulur ve ev klimasız soğutma yöntemleri nelerdir?

KLİMA OLMAYAN EV NASIL SOĞUTULUR?

Günümüzde pek çok evde, iş yerinde, mağazalarda veya alışveriş merkezi gibi büyük alanlarda ortamı ısıtmak ya da soğutmak için klimalar kullanılmaktadır. Klima olmayan alanlarda ise farklı taktikler uygulanabilir ve iç ortam dışarıdan daha serin bir şekilde tutulabilir. Klimasız ev soğutma yöntemlerinin başında vantilatör denilen cihazlar gelmektedir.

Vantilatörler birçok farklı özelliğe ve avantaja sahiptir. Ancak vantilatör kullanırken doğrudan üstünüze gelmemesine dikkat etmenizde fayda vardır. Bu durum klimalarda olduğu gibi insanların ciddi şekilde hastalanmalarına neden olabilmektedir.

YAZIN SICAKLA MÜCADELE YOLLARI

Yazın sıcakla mücadele etmenin birçok farklı yolu vardır. Bu durum evimi nasıl soğutabilirim konusunu gündeme getirebilmektedir. Pek çok farklı taktik ve yöntem ile ev içini daha soğuk tutmak mümkündür.

KLİMA YOKSA NASIL SERİNLENİR?

Klima yaz aylarında sıcaklardan kurtulmak için sıklıkla tercih edilen soğutma cihazlarından biridir. Klimalar yazın kullanıldığı kadar kış döneminde de ev içini ısıtmak için tercih edilmektedir. Bazı durumlarda insanlar klima kullanmak istemeyebilir ya da henüz klima almamış olabilir. Böyle zamanlarda klimasız oda nasıl serinletilir konusu karşımıza çıkabilir.

Klima olmayan evlerde yaygın olarak tavana asılan pervane ya da vantilatör cihazları kullanılmaktadır. Klimasız odayı soğutmanın en etkin yollarından biri buzla oda serinletme taktiğidir. Vantilatörün ön tarafına biraz buz konulduğunda cihaz çalışırken odaya serin hava yayılabilmektedir. Özellikle güneşe bakan evlerde yaz ayları içerisi daha da sıcak olmaktadır. Bu yüzden güneşin içeriye girmesini engelleyen yöntemlerin tercih edilmesi önemlidir. Klima cihazları olmadan da ev içini veya odaları serinletmeye yarayan bir takım yöntemler bulunmaktadır.

EVİ KLİMASIZ SOĞUTMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Yaz aylarında sıcak hava dalgası konutların da ısınmasına neden olmaktadır. Güneş gören evlerde iç ortamın sıcaklık derecesi dışarıya göre daha da yüksek çıkabilmektedir. Klimasız evlerde insanların serinlenmesinde büyük role sahip birçok yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemler ve taktikler sayesinde insanlar evlerinin içini daha serin tutabilmekte ve yazın kavurucu sıcağından kendilerini koruyabilmektedir. Evde serinleme yöntemleri ile ev içini dışarıya nazaran daha soğuk tutmak mümkün olmaktadır. Bu bağlamda evi klimasız soğutma yöntemleri genel olarak şunlardır:

  • Panjur ve Perdelerin Kapalı Tutulması: Klimasız evi soğutmanın ilk yöntemlerinden biri panjur ya da perdelerin kapalı tutulmasıdır. Özellikle güneş ısısını çekmeyen perdeler bu yönde işe yarayabilmektedir.

  • Ev İşlerinin Azaltılması: Ütü veya yemek gibi ev işlerini yapmak sıcaklığın artmasına neden olabilmektedir. Ocağın altının mümkün olduğunda kapalı tutulmasında fayda vardır.

  • Nem Giderici Cihazların Kullanılması: Yaz döneminde evin içerisindeki nem oranı daha fazla yükseldiğinden nem giderici cihazların kullanılması önemlidir.

  • Soğuk Duş ve İçecekler: Gün içerisinde sık sık duş almak ve soğuk içecekler yiyip içmek, kişinin vücudunu serinletmesine yardımcı olmaktadır.

  • Vantilatör Kullanımı: Klima olmayan evlerde serinlemek için vantilatör cihazları kullanılabilir. Vantilatörlerin önüne buz koymak da serin havanın yayılmasını sağlar.

  • Odaların Kapatılması: Evin içerisinde oturulmayan ya da çok kullanılmayan odaların kapıları kapatılarak, serinlemesi istenilen alan oranı azaltılabilir. Bu durum ortamın daha hızlı soğumasına yardımcı olabilir.

  • Tavan Pervaneleri: Tavan bölümüne monte edilen pervaneler de ortamdaki sıcak havanın dağılmasında önemli bir rol oynamaktadır.

  • Elektronik Cihazların Kapatılması: Ev içerisinde çalışan elektronik cihazlar sıcaklığın artmasında neden olabilmektedir. Kullanılmayan elektronik cihazların fişinin çekilmesi, ortamın serinlemesini sağlayabilmektedir.

Bu yöntemler ile klimasız evlerde yaz aylarının sıcaklığından korunarak daha serin bir ortam sağlamak mümkündür.