UZMANI UYARDI: KAMUYA AÇIK ŞARJ CİHAZLARINI KULLANMAYIN

Otobüs durakları, otobüsler, metrobüsler, tren istasyonları, oteller, havaalanları, kafeler, şarj istasyonları ve AVM'lerdeki ortak şarj alanları hakkında uyarıda bulunan Sosyal Medya Araştırmacısı Ümit Sanlav, bu alanların risklerine dikkat çekti.

Sosyal Medya Araştırmacısı Ümit Sanlav, kamuya açık ortak şarj cihazlarının risklerine dair açıklamalarda bulundu. Sanlav, “Kamusal alanlarda, AVM’lerde ve restoranlarda ortak kullanıma açık şarj ünitelerinin tehlikelerini öğrendiğinizde ya şarj aletinizi yanınızdan ayıramayacak ya da iletişimden kopuk kalmayı tercih edeceksiniz. Günümüzde hiç kimse iletişimden kopuk kalmayı tercih etmeyeceğine göre, şarj aletinizi yanınızdan ayırmamak dışında bir seçenek kalmıyor” dedi.

JUICE JACKING NEDİR?

Juice Jacking hakkında bilgi veren Sanlav, “Mobil cihazınızı, otobüsler, restoranlar, havaalanları gibi ortak kullanıma açık bir şarj istasyonuna taktığınızda, şarj istasyonundaki USB bağlantı noktası cihazınıza veya cihazınızdan veri aktarmak için kullanılabilir. Bu, cihazınıza kötü amaçlı yazılım yüklemek veya cihazınızdan kişisel bilgileri çalmak için kullanılabileceği anlamına gelir. Dijital ortamlara giriş bilgileri, kimlik bilgileri, kişi listeleri, fotoğraf galerisi ve diğer hassas veriler gibi bilgilerin tümü USB üzerinden cihazınızdaki dosyalar kolayca kopyalanabilir” şeklinde konuştu.

RİSKİN GERÇEKLEŞME İHTİMALİ YÜKSEK YERLER

Sanlav, Juice Jacking saldırılarının gerçekleşme ihtimali yüksek olan yerleri şu şekilde sıraladı:

  • Otobüs durakları

  • Otobüsler ve metrobüsler

  • Tren istasyonları

  • Oteller

  • Havaalanları

  • Kafeler

  • Şarj istasyonları

  • Alışveriş Merkezleri

KORUNMA YOLLARI

Ortak kullanıma açık şarj cihazlarının risklerinden korunmanın yollarını ise şöyle sıraladı: “Bu cihazları kullanmamak, prizli şarj cihazı kullanmak, taşınabilir bir pil takımı (power bank) kullanmak, VPN ve antivirüs programları kullanmak.”

YABANCI UNSUR RİSKİ

Sanlav, Juice Jacking saldırılarının dışında birçok alanda teknoloji güvenliğinin ihlal edildiğini ve bunun ciddi kişisel güvenlik sorunlarına yol açabileceğini belirtti. “Telefonlarımızın içinde aslında kimlerin olduğunu bilmiyoruz. Bazen indirdiğimiz bir uygulama, bazen bağlandığımız wi-fi, bazen açık unuttuğumuz bluetooth veya NFC, bazen de ortak kullanıma açık şarj üniteleri bizler için büyük risk taşıyabilir. Temel prensip, ne olduğunu bilmediğimiz her yabancı unsurun risk taşıdığını kabul etmek olmalı” dedi.

Sanlav, “Durup dururken kapımızı çalıp ‘Havalar çok sıcak, sana içecek buz gibi bir şeyler getirdim’ diyen yabancı birini kapımızı açıp evimize almıyorsak, teknolojik cihazlarımıza da yabancı unsurlar kabul etmemeliyiz. Bu yabancı unsur bazen güvensiz bir uygulama, bazen bedava internet, bazen bedava şarj cihazı kılığında gelebilir. Teknolojik cihazlarımızdaki verilerin kimlerin kullanımında olduğunu bilmiyoruz” diyerek uyarılarını sürdürdü.

Sanlav, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Galerinizdeki mahrem görüntüler, rehberinizde olmaması gereken isimler, not defterinizde sakladığınız şifreler ve finansal bilgiler, özel yazışmalar başınıza dert açabilir.”