KORKUTAN YAZ KABUSU! SALGIN BOYUTUNA ULAŞTI

Mide gribi alarmı tüm ülkede yankı buldu. Acil servisler, ateş, kusma ve karın ağrısı şikayetleriyle gelen hastalarla dolup taşıyor. Bu hastalık, bulaştığı kişinin sindirim sistemini altüst ederken, yayılmasının ana sebepleri antihijyenik ortamlarda yenen yiyecekler ve havuzlar olarak belirtiliyor. Üstelik mide gribi son derece bulaşıcı. Peki, yazın gelmesiyle hızla yayılan bu hastalıktan nasıl korunabiliriz? İşte uzmanların açıklamaları...

MİDE GRİBİ SALGINI ACİLLERİ DOLDURDU

Mide bulantısı, kusma ve ishal... Bu belirtiler mide gribi olarak bilinen hastalığın başlıca semptomları. Havaların ısınmasıyla grip vakalarının azalması beklenirken, mide gribi salgını hızla yayılmaya başladı. Özellikle hijyen eksikliği ve el teması bu hastalığın bulaşmasında büyük rol oynuyor.

HİJYENİN ÖNEMİ

Genel Cerrah Dr. Uygar Düzci, mide gribi hakkında şu açıklamayı yaptı: "Nasıl ki grip virüslerle oluyorsa, bu bahsettiğimiz ishallerin büyük bir kısmı virüsler sayesinde olur. Özellikle hijyenik olmayan ortamlarda yenilen yemekler, içecekler ve el teması ile ağız yoluyla alınan mikroplar ishal şeklinde tezahür eder. Elimizi en az 3 dakika sabunla yıkamadan ağzımıza götürmemeli veya bir gıdaya dokunmamalıyız. Tatlı ve pilav gibi yiyecekler çok hızlı bakteri üretirler. Maalesef buzların büyük bir kısmı çeşme suyundan yapılıyor ve bu nedenle içinde bakteriler veya virüsler barındırabiliyor."

YAZ AYLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Esin Korkut, mide gribi ile ilgili olarak, "Özellikle yaz aylarında karşılaşıyoruz. Bulantı, kusma ve ishal ile karşılaşılan bir hastalık. Yediklerimize dikkat edersek ve sıvı alımını arttırırsak, iki üç gün içinde toparlanıyoruz." dedi.

Anahtar Kelimeler: