MUTFAKTAKİ 'GİZLİ' TEHLİKE! BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ALTÜST EDİYOR!

Sabah kahvaltısı, öğlen yemeği, akşam yemeği derken günlük yaşamın birçok vakti mutfakta geçebiliyor. Sağlıklı bir yaşam temiz ve hijyenik bir mutfaktan geçiyor. Temizliğin yanı sıra mutfaklarda tercih edilen ürünler de sağlık açısından oldukça önemli. Bu ürünlerden bir tanesi neredeyse herkesin mutfağında var ama zararını bilen çok az. Günlük yaşamı kolaylaştırdığı için tercih edilen bu ürünler, siz fark etmeden sağlığınıza zarar verebiliyor.

PLASTİK NUMARALARINA DİKKAT!

Mutfağımızda kullandığımız plastiklerin altında yazan numaralar, o plastiklerin ne kadar sağlıksız olduğunu bize gösteriyor. Özellikle plastiklerin üzerinde yer alan 1, 2, 4, 5 numaraları kullanılabilirken, 3, 6, 7 numaralarından ise kaçınılması gerekiyor.

SAĞLIĞA ZARAR VERİYOR

Hayatımızda oldukça fazla yer edinen plastiklerin üretiminde kullanılan Bisfenol A (BPA) kimyasal bir bileşiktir. Vücutta östrojen hormonunu taklit ederek hormonal bozukluklar başta olmak üzere sinir sistemi, bağışıklık sistemi, metabolik sistem ve kardiyovasküler sistemin çalışmasını bozmaktadır.

BU ÜRÜNLERİ KULLANMAYIN

Mutfakta kullandığınız tüm plastik ürünler aynı görünse de hepsinin numaralarına göre farklı anlamları var. Plastiklerin genellikle altında yer alan 1, 2, 4 ve 5 numaralar kullanılabilirken, 3, 6, 7 numaralar ise kaçınılması gereken zararlı plastiklerdendir.

TOKSİK PLASTİKLERDEN ARININ

Özellikle BPA free olan plastikleri tercih etmeniz ve diğer aldığınız plastiklerin altında yazan numaralara göre zararlı plastiklerden kaçınmanız sağlığınızı korumak açısından oldukça faydalı olacaktır. Böylelikle mutfaklardaki zararlı plastiklerden kurtularak hem kendinizin hem de ailenizin sağlığı için önemli bir adım atmış olacaksınız.

PLASTİK NUMARALARI VE ANLAMLARI

  • 1 NUMARA: PET ya da PETE politen içeren gruptur. Cam şişelerde ya da içecek şişelerinde kullanılır. Zararsızdır.

  • 2 NUMARA: HDPE Yüksek Yoğunluklu Polietilen içerir. Zararsız kabul edilen bu grup süt şişesinde ve deterjan paketlerinde yer alır.

  • 3 NUMARA: Bu grup zararlıdır. Streç, folyo, plastik kaplamalarda karşınıza çıkar. Bu ürünlerde dioksin adı verilen zararlı maddeler bulunur.

  • 4 NUMARA: LDPE Az Yoğunluklu Polietilen içerir. Çöp torbaları ve yemek saklama kutularında görebilirsiniz. Zararsızdır.

  • 5 NUMARA: Yoğurt kapları, biberon ve şişe kapaklarında yer almaktadır. Sağlık için zararsızdır.

  • 6 NUMARA: Köpük bardak ve tabak gibi olan ürünleri göreceksiniz. Bu plastik türü zararlıdır.

  • 7 NUMARA: Az önce ifade edilen grup dışında kalır. Bu grup da sağlık ve doğa için zarar teşkil eder.

PLASTİKLERİN SAĞLIĞA ETKİLERİ

Plastik ürünlerin sağlığımıza olan etkileri oldukça fazladır. Bisfenol A (BPA) içeren plastikler, özellikle hormonal dengemizi bozarak çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Plastiklerin üretiminde kullanılan kimyasallar, zamanla gıdalara geçerek tüketim yoluyla vücudumuza zarar verebilir. Bu nedenle plastik ürünlerin kullanımında dikkatli olunması gerekmektedir.