USTA OYUNCU GENCO ERKAL HAYATINI KAYBETTİ

Usta tiyatrocu ve sinema oyuncusu Genco Erkal, kan kanseri nedeniyle hayata veda etti. 86 yaşındaki Erkal, sanat dünyasında derin bir boşluk bıraktı.

Bir süredir kan kanseri ile mücadele eden Genco Erkal, 86 yaşında hayatını kaybetti. Türk tiyatro ve sinemasının duayen ismi Erkal, sanat dünyasında büyük bir iz bıraktı.

GENCO ERKAL KİMDİR?

Genco Erkal, 28 Mart 1938'de İstanbul'da doğdu. Babası deniz subayı Reşat Bey, annesi moda tasarımcısı ve terzi Nebahat Erkal idi. Galatasaray Lisesi'nde yatılı okuduktan sonra orta öğrenimini Robert Koleji'nde, yükseköğrenimini ise İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde tamamladı. Erkal, üniversite eğitimi sırasında amatör olarak tiyatro ile ilgilendi ve 1957'de Genç Oyuncular topluluğunun kuruluşunda yer aldı.

PROFESYONEL TİYATRO KARİYERİ

Genco Erkal'ın profesyonel tiyatroya adım atması, Muhsin Ertuğrul'dan gelen teklifle oldu. İlk profesyonel oyunu Kenter Tiyatrosu'nda sahnelenen 'Çöl Faresi' idi. Oyunculuk yaşamına Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu ve Ankara Sanat Tiyatrosu'nda devam etti. 1963’te Arena Tiyatrosu’nda 'Aslan Asker Şvayk' oyunundaki 'Şvayk' rolü ile İlhan İskender Ödülü'nü kazandı.

1969 yılında Dostlar Tiyatrosu'nu kurarak burada devrimci tiyatro eserleri sahneledi. 'Bir Delinin Hatıra Defteri' adlı tek kişilik oyunuyla tanındı ve bu eser, farklı yorumlarla sahnelenerek onunla özdeşleşti.

ÖDÜLLER VE BAŞARILAR

Erkal, uluslararası film festivallerinde ödüller kazanan birçok filmde başrol oynadı. At ve Faize Hücum filmleri ile Antalya Film Festivali'nde iki kez Altın Portakal aldı. Ayrıca, tiyatro ve sinemada birçok ödül kazandı ve yaşam boyu başarı ödülleriyle onurlandırıldı.

SANAT HAYATI VE ÖNEMLİ ROLLERİ

Genco Erkal, Brecht, Gogol, Nâzım Hikmet, Can Yücel gibi önemli isimlerin eserlerini sahneledi ve uyarladı. 'Marx'ın Dönüşü' gibi oyunlarla tiyatro sahnesinde adını duyurdu. Sanat yaşamı, "Güneşin Sofrasında - Genco Erkal’ın Dostlar Tiyatrosu Serüveni" adlı kitapla ölümsüzleştirildi.