INSTAGRAM NE ZAMAN AÇILACAK?

2 Ağustos'tan beri BTK tarafından engellenen sosyal medya platformu Instagram, Türkiye'deki kullanıcılar tarafından erişilemez durumda. Platformun ne zaman yeniden açılacağına dair kesin bir bilgi henüz bulunmuyor.

INSTAGRAM'A ERİŞİM ENGELİ

2 Ağustos tarihinde Türkiye'de sosyal medya platformu Instagram'a erişim engellendi. Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından alınan karar, BTK'nın site bilgileri sorgulama sayfasında da görüldü. Instagram'ın kapatılması hem siyasilerden hem de vatandaşlardan yoğun tepkiler aldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yasağın kaldırılması için Instagram'dan hamle beklediklerini belirtti. Bakan Uraloğlu, "Kanuna uydukları anda Instagram açılır, kendilerini uyardık, karşılık bulmadı" dedi.

ERİŞİM YASAĞININ GEREKÇELERİ

Bakan Uraloğlu, sosyal medya platformlarının belirli kurallara ve yasal düzenlemelere uyması gerektiğini vurgulayarak, "Bazı sosyal medya platformlarına yaptığımız uyarılara rağmen uyulmasında problemler görüyoruz. Bu da 'katalog suçlar' dediğimiz çerçevede değerlendirildi. Uyarılarımıza rağmen gerekli karşılığı bulamadığımız için erişim engeli getirdik. İlgili aksaklıklar giderildiğinde yasağı kaldıracağız" şeklinde konuştu. Instagram'ın bu konuda bir adım atmaması durumunda erişim engelinin bir süre daha devam edeceği tahmin ediliyor.

INSTAGRAM'I YASAKLAYAN DİĞER ÜLKELER

Dünyada Instagram'a erişim engeli getiren başka ülkeler de bulunuyor:

  • Çin: Facebook, Instagram ve X gibi batı menşeili sosyal medya uygulamaları yasaklı.

  • Kuzey Kore: Tüm sosyal medya platformları kullanıma kapalı.

  • İran: Yıllardır birçok sosyal medya platformuna erişim sağlanamıyor.

  • Türkmenistan: Popüler sosyal medya platformları yasaklı.

  • Rusya: Ukrayna ile yaşanan savaş sonrası X, Facebook, LinkedIn ve Instagram'a erişim engeli getirildi.

DİĞER PLATFORMLAR DA KAPANIR MI?

Diğer sosyal medya platformlarına ilişkin planlama olup olmadığı sorusuna yanıt veren Bakan Uraloğlu, "Hukuk ülkesiyiz, kurallara uyulmadığı takdirde gerekli müdahaleleri yapmak zorundayız. Vatandaşımızın hissiyatını doğru yönetmeye çalışıyoruz" dedi.

INSTAGRAM NEDEN KAPATILDI?

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 31 Temmuz tarihinde sosyal medya platformu X hesabı üzerinden İsrail'in saldırılarında hayatını kaybeden Heniye için bir taziye mesajı yayınladı. Altun, Instagram'ın Heniye ile ilgili paylaşımları engellediğini belirterek, "Bu, çok açık ve net bir sansürdür" ifadelerini kullandı. Bu paylaşımın ardından BTK, 2 Ağustos tarihinde Instagram'a erişim engeli getirdi.

EKONOMİK ETKİLER

Instagram'ın kapanması ekonomi alanında da olumsuz etkiler yarattı. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Ekmekçi, e-ticaretin yüzde 10’unu sosyal medyanın oluşturduğunu belirterek, Instagram'ın kapatılmasının e-ticarette günlük 1,9 milyar TL’lik bir ciro kaybına yol açtığını söyledi.