ABD YARGISINDAN GOOGLE KARARI: "YASA DIŞI TEKEL OLUŞTURUYOR"

ABD'de federal yargıç, Google'ın internet araması ve arama reklamcılığı konusunda "yasa dışı tekel" oluşturduğuna hükmetti. 

FEDERAL YARGIÇTAN TARİHİ KARAR

Federal yargıç Amit Mehta, ABD Adalet Bakanlığı ile Google arasında uzun süredir devam eden davada beklenen kararını açıkladı. Mehta, "Mahkeme, tanıklar ve kanıtlar üzerindeki detaylı incelemesinin sonucunda şu karara ulaştı: Google bir tekeldir ve bu tekelini korumak üzere hareket etmiştir. Bu da Sherman Yasası'nın 2. maddesini ihlal etmektedir." ifadelerini kullandı.

ADALET BAKANLIĞI'NIN BÜYÜK BAŞARISI

Bu karar, ABD Adalet Bakanlığı'nın açtığı antitröst davalarında bugüne kadar kazandığı en büyük dava olarak tarihe geçti. İnternet araması konusunda büyük bir davayı ilk kez kaybeden Google'ın, bu kararın ardından süreci temyize götürebileceği belirtildi.

GOOGLE'A KARŞI AÇILAN ANTİTRÖST DAVALARI

ABD Adalet Bakanlığı, internet aramasının yüzde 90'ından fazlasını, mobil arama motoru olarak da yüzde 95'ten fazlasını kontrol ettiği gerekçesiyle Google'a karşı iki kez antitröst davası açmıştı.

24 Ocak 2023'te yapılan açıklamada, Kaliforniya, Colorado, Connecticut, New Jersey, New York, Rhode Island, Tennessee ve Virginia eyaletlerinin başsavcılarıyla birlikte Google'a Virginia Doğu Bölgesi Bölge Mahkemesinde "antitröst" davası açıldığı bildirilmişti. Google'ın dijital reklam teknolojisi pazarında hakimiyetini korumak için rekabete aykırı yöntemler kullandığı ve rakiplerini etkisiz hale getirdiği iddia edilmişti.

REKABETE AYKIRI YÖNTEMLER KULLANILDI

Google'ın son 15 yılda satın almalar yoluyla rakiplerini ortadan kaldırdığı, daha fazla yayıncı ve reklamcıyı kendi ürünlerini kullanmaya zorladığı ve rakip ürünlerin kullanılmasını engellediği iddia edildi.