HAMAS'IN YENİ SİYASİ LİDERİ YAHYA SİNNVAR OLDU

İran’da suikast sonucu öldürülen İsmail Haniye'nin yerine Hamas Siyasi Büro Başkanlığına Yahya Sinvar seçildi. Sinvar, hareketin Gazze Şeridi sorumlusu olarak biliniyor.

İran’da suikasta uğrayan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin yerine, Hamas’ın Gazze Şeridi sorumlusu Yahya Sinvar’ın seçildiği açıklandı. Hamas’ın Telegram hesabından yapılan açıklamada, "Hamas, şehit lider İsmail Haniye'nin yerine, hareketin siyasi büro başkanlığına Komutan Yahya Sinvar'ı seçtiğini ilan ediyor" denildi.

SUİKAST VE YENİ LİDERİN SEÇİMİ

31 Temmuz'da İran’ın başkenti Tahran’da suikasta uğrayan Haniye'nin ardından, Hamas liderliği için Halid Meşal, Halil el Hayya ve Musa Ebu Marzuk’un isimleri geçiyordu. Ancak yapılan istişareler sonucunda yeni lider olarak Yahya Sinvar seçildi.

YAHYA SİNVAR KİMDİR?

Yahya Sinvar, 29 Ekim 1962 tarihinde Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus Mülteci Kampı’nda doğdu. Sinvar, Gazze İslami Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu. İsrail tarafından ilk kez 1982’de tutuklandı ve 4 ay hapis yattı. 1985 yılında "gizli bir örgüt kurmak" suçlamasıyla ikinci kez tutuklandı. 1988’de dört kez ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırılan Sinvar, 23 yıl hapis yattıktan sonra 2011’deki esir takasıyla serbest bırakıldı.

HAMAS’TAKİ ROLÜ

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın kurucularından olan Sinvar, aynı zamanda Hamas’ın güvenlik ve davet teşkilatı Mecd Gücü'nün de kurucusudur. 2017’de İsmail Heniyye'nin yerine Hamas’ın Gazze'deki Siyasi Büro Başkanı oldu.

ULUSLARARASI VE İÇ POLİTİK DURUM

Uluslararası Adalet Divanı Başsavcısı Karim Khan, Sinvar için tutuklama kararı çıkarılmasını talep etti. İsrail, Sinvar'ı 7 Ekim’deki Aksa Tufanı operasyonunun “bir numaralı sorumlusu” olarak görüyor.