M ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ AVRUPA'YA SIÇRADI! 

Afrika'da hızla yayılan ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) küresel acil durum ilan etmesine neden olan M çiçeği (mpox) virüsü, Avrupa'ya sıçradı. İsveç'te Afrika dışındaki ilk vaka doğrulandı. DSÖ, virüsün uluslararası bir halk sağlığı acil durumu olduğunu duyurdu.

AFRİKA DIŞINDAKİ İLK VAKA İSVEÇ'TE

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, İsveç'in Afrika bölgesi dışındaki ilk M çiçeği vakasını doğruladığını belirtti. Kluge, "İsveç sağlık yetkilileri, enfekte kişinin Afrika'da mpox salgını yaşanan bir bölgeye seyahat ettiğini açıkladı" dedi. Hastanın izolasyonu ve temaslı takibi gibi halk sağlığı önlemleri alınmış durumda.

BM'DEN M ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ UYARISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq da M çiçeği virüsü hakkında yaptığı açıklamada, Afrika kıtası dışında da uluslararası bir sağlık tehdidi oluştuğunu belirtti. Haq, DSÖ'nün bu virüsle ilgili acil finansman sağlamak için bağışçılara çağrıda bulunduğunu kaydetti.

M ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

M çiçeği virüsü, kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşıyor. Vücut sıvılarıyla temas, virüsün yayılmasında en önemli faktör. Belirtiler, virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabiliyor ve yüksek ateş, kas ağrıları ve ciltte döküntülerle kendini gösteriyor. Antiviral ilaçlarla tedavi edilen virüs, genelde hafif geçiriliyor.