TEK BİR SOSİSLİ SANDVİÇ BİLE ÖMRÜNÜZDEN 36 DAKİKA GÖTÜRÜYOR

Michigan Üniversitesi'nde yapılan kapsamlı bir araştırma, yaklaşık 6 bin yiyeceğin insan ömrüne olan etkilerini değerlendirdi. Çalışmaya göre, bir tane sosisli sandviç yemek, insan ömrünü 36 dakika kısaltabiliyor.

ARAŞTIRMA SONUÇLARI ŞAŞIRTIYOR

Araştırmacılar, tüketilen yiyeceklerin insan ömrü üzerindeki etkilerini belirlemek için 5 bin 800 yiyeceği değerlendirdi. Bu analizler sonucunda, bir porsiyon yiyeceğin "bir insana kaç dakika ömür kazandırdığı veya kaybettirdiği" hesaplandı. Yiyecekler, "besinsel risk faktörleri ve hastalık yükleri"ne göre gruplandırılarak yaşam döngüsü üzerindeki etkileri değerlendirildi.

YEŞİL, SARI VE KIRMIZI GRUPLAR

Binlerce gıda maddesi, "birleşik beslenme ve çevresel etkilerine göre" yeşil, sarı ve kırmızı olmak üzere üç gruba ayrıldı. İşlenmiş et, şekerli içecekler ve kahvaltılık sandviçler kırmızı grupta yer alırken, bir fıstık ezmeli ve reçelli sandviç yemek 33 dakika, bir porsiyon fındık ise 26 dakika kazandırabiliyor. Araştırma, küçük beslenme değişikliklerinin sağlık ve çevresel etkiler açısından büyük faydalar sağlayabileceğini ortaya koydu.

SAĞLIKLI BESLENMENİN FAYDALARI

Günlük kalori alımından yüzde 10 kadar et veya işlenmiş et çıkarılıp yerine meyve, sebze, kabuklu yemişler, baklagiller ve bazı sağlıklı deniz ürünlerinin tüketilmesi, diyetteki karbon ayak izini üçte bir oranında azaltabilir ve insan ömrüne 48 dakika ekleyebilir.

HANGİ YİYECEKLER TÜKETİLMELİ?

"İşlenmiş et, sığır eti, karides, kuzu eti ve serada yetiştirilen sebzeler" gibi "sağlık ve çevresel etkileri en olumsuz" yiyeceklerin tüketiminin azaltılması öneriliyor. Alternatif olarak, tarlada yetişen meyve ve sebzeler, baklagiller, kuruyemişler ve "düşük çevresel etkiye sahip deniz ürünleri" gibi besinsel açıdan faydalı gıdaların tüketilmesi gerektiği belirtiliyor.