CEBİMİZDEKİ CASUS: TELEFONLARIMIZ BİZİ DİNLİYOR MU?

Akıllı telefonlarımızın bizleri dinleyip dinlemediği sorusu herkesin kafasını kurcalıyor. Yüz yüze yapılan sohbetlerde geçen konuların bile telefon uygulamalarında karşımıza çıkması endişeleri artırıyor. Peki, gerçekten dinleniyor muyuz?

UYGULAMALARA VERDİĞİMİZ İZİNLERLE DİNLENİYORUZ

Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, akıllı telefonların mikrofonları ve kameralarının, kullanıcıların bilgisi olmadan kayıt yapabileceğini ve bu kayıtların üçüncü kişilerle paylaşılabileceğini söyledi. Kırık, "Akıllı telefonlar bizleri dinliyor. Ne konuşursak kayıt altına alıyor. Özellikle uygulamaları indirirken verdiğimiz erişim izinleri başımıza dert açabilir. Sesler de karşı tarafa aktarılmış olabilir." açıklamasında bulundu. Bu erişim izinlerinin dolandırıcılık için kullanılabileceğini belirten Kırık, bankacılık işlemlerinin bile tehlikede olduğunu vurguladı.

TELEFONUN DİNLEMESİ NASIL ENGELLENİR?

Kırık, cep telefonlarının casus gibi çalışmasını engellemenin oldukça basit olduğunu belirtti. Telefon kullanılmadığı zamanlarda mikrofon ve kamera erişim izinlerinin kapatılması gerektiğini söyleyen Kırık, "Uygulama ayarlarına girip mikrofon ve kamera erişim iznini kapatmalıyız. Ayrıca hangi uygulamayı kullanırsak kullanalım, takip iznini kısıtlamalıyız." dedi. Bu adımları atmanın, telefonların bizi dinlemesini ve hareketlerimizi takip etmesini engelleyeceğini belirtti.

TELEFONLARIMIZ SÜREKLİ KAYITTA OLABİLİR

Araştırmalar, kullanıcıların cep telefonları üzerinden dinlenme ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu gösteriyor. Özellikle sosyal medya ve bazı uygulamaların, kullanıcıların konuşmalarını kaydedip ilgili reklamları karşılarına çıkardığı iddiaları sıkça gündeme geliyor. Bu tür casusluk girişimlerinden korunmak için uzmanlar, telefon kullanım alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz gerektiğini söylüyor.