TRUMP'IN İDDİASI HARRIS'İ GÜLDÜRDÜ

ABD başkan adayları Kamala Harris ile Donald Trump'ın canlı yayındaki tartışması, sınır güvenliği ve ekonomi gibi ciddi konulara odaklanırken, Trump'ın kaçak göçmenlerle ilgili iddiası izleyenleri ve Harris’i kahkahaya boğdu.

 

TARTIŞMALI CANLI YAYINDA İLK BULUŞMA

5 Kasım'daki başkanlık seçimlerine hazırlanan ABD, Demokrat aday Kamala Harris ile Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ı ilk kez canlı yayında karşı karşıya getirdi. ABC News kanalında gerçekleşen yaklaşık 1,5 saatlik tartışmada iki aday, ekonomiden dış politikaya kadar birçok konuda sert tartışmalar yaşadı. Programın en dikkat çeken bölümü ise Trump’ın, kaçak göçmenlerin evcil hayvanları yediği yönündeki iddiası oldu.

EKONOMİDE KARŞILIKLI SUÇLAMALAR

Tartışmanın ilk bölümü, Amerikan ekonomisine odaklandı. Her iki aday da kendi dönemlerinde ekonomiyi düzelttiklerini iddia ederken, diğer tarafın ekonomi politikalarının ülkeyi geriye götürdüğünü savundu. Trump, Harris'i "Marksist" olarak tanımlayarak, "O bir Marksist, bunu herkes biliyor. Babası, Marksist bir profesördü, kızına iyi öğretmiş." dedi.

SINIR GÜVENLİĞİ VE GÖÇMENLER ÜZERİNE ÇEKİŞME

Sınır güvenliği konusunda Trump, Biden yönetimini sert şekilde eleştirirken, ABD'ye kaçak yollarla giren göçmenlerin suç işlediğini ve Ohio'daki Springfield bölgesinde göçmenlerin evcil hayvanları yediğini öne sürdü. Sunucunun bu iddianın yetkililerce yalanlandığını hatırlatmasına rağmen Trump, "Springfield'da köpekleri yiyorlar" diyerek iddiasını tekrarladı. Bu açıklama üzerine Kamala Harris, kahkahalara boğuldu ve izleyenleri de güldürdü.

"SAVAŞI 24 SAATTE BİTİRİRİM"

Dış politika tartışmasında, Trump, Rusya-Ukrayna savaşını 24 saat içinde bitirebileceğini iddia etti. Biden'ın Putin’le nasıl başa çıkacağını bilmediğini savunan Trump, "Ben başkan olmadan önce bu savaşı bitireceğim." dedi. Gazze ve Orta Doğu konularında ise her iki aday da İsrail’e tam destek verdiklerini belirtti. Trump, Harris’i "İsrail'den nefret etmekle" suçladı.

İLK ANKETLER HARRIS'İ ÖNE ÇIKARDI

Canlı yayının ardından her iki taraf da kendilerini gecenin galibi olarak ilan ederken, tartışmanın ardından yapılan anketlerde Kamala Harris’in daha başarılı olduğu ve Trump’ı savunma pozisyonuna ittiği yorumları öne çıktı. Salon dışındaki Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında ise arbede yaşandı.