YAPAY ZEKA İLE 162 BİN YENİ VİRÜS TÜRÜ KEŞFEDİLDİ
Avustralyalı ve Çinli bilim insanlarının ortak çalışmasıyla yapay zeka teknolojisi kullanılarak yaklaşık 162 bin yeni virüs türü ortaya çıkarıldı. Sydney Üniversitesi ve Çin Ulusal Doğa Bilimleri Vakfı'nın başını çektiği araştırmada, derin öğrenme algoritmasıyla birçok virüsün genom yapısı incelendi.
YENİ BİR DERİN ÖĞRENME ALGORİTMASI: LUCAPROT
Sydney Üniversitesi'nin internet sitesinde yapılan açıklamaya göre, bilim insanları yapay zeka tabanlı bir model olan LucaProt’u kullanarak virüs keşif sürecini hızlandırdı. LucaProt, 47 bin 250 nükleotide kadar uzanan virüs genomlarını analiz ederek bu virüslerin genetik dizi verilerini hesapladı. Çalışmada, toplamda 161 bin 979 yeni RNA virüs türü tespit edildi.
YAPAY ZEKA VERİLERİ ORGANİZE ETTİ
Araştırmacılar, keşfedilen virüslerin çoğunun mevcut veri tabanlarında yer alan türlerden olduğunu belirtirken, yapay zeka sayesinde bu verilerin daha düzenli ve organize bir şekilde kategorize edilebildiğini kaydetti. Araştırmanın yazarlarından Edwards Holmes, bu çalışmayı “Dünya üzerindeki yaşamın türlü gizli kalmış bir bölümüne açılan bir pencere” olarak nitelendirdi ve bu çalışmanın, tek bir araştırmada keşfedilen en fazla sayıda yeni virüs türüne ulaşıldığını vurguladı.
VİRÜS KEŞFİNDE YENİ DÖNEM
Holmes, dünya genelinde keşfedilmeyi bekleyen milyonlarca virüs türü daha olduğuna dikkat çekerken, benzer yöntemlerin bakteri ve parazitlerin tespitinde de kullanılabileceğini belirtti. Araştırmanın bir diğer yazarı Mang Shi ise, yapay zeka kullanılmadan önce biyoinformatik yöntemlerin bu keşiflerde yetersiz kaldığını, ancak yeni yapay zeka modeli sayesinde çok daha kapsamlı bir çeşitlilik analizinin yapılabildiğini ifade etti.
ÇALIŞMA "CELL" DERGİSİNDE YAYIMLANDI
Araştırmanın sonuçları, saygın bilim dergilerinden "Cell"de yayımlandı ve bilim dünyasında büyük ilgi gördü. LucaProt algoritması ve benzeri yapay zeka teknolojilerinin, gelecekte biyolojik çeşitlilik araştırmalarında önemli bir rol oynaması bekleniyor.