NASA, JÜPİTER'İN UYDUSU EUROPA'DA HAYAT ARAYACAK

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Jüpiter'in buzla kaplı uydusu Europa'da yaşam belirtilerini araştırmak için bir uzay aracı fırlattı. "Europa Clipper" isimli uzay aracı, Jüpiter’in yörüngesine 2030 yılının Nisan ayında girecek ve Europa’nın buzlu yüzeyinin altında yer aldığı düşünülen okyanusta yaşamın izlerini arayacak.

NASA, Space X’e ait Falcon Heavy roketiyle Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlattığı Europa Clipper aracıyla, Jüpiter’in Europa uydusunda yaşamı destekleyebilecek koşulların olup olmadığını keşfetmeyi amaçlıyor. Europa’nın buzla kaplı yüzeyinin altında geniş bir yeraltı okyanusunun bulunduğuna inanılıyor. Bu proje ile, bu okyanusun yaşam için gerekli kimyasal elementleri ve enerji kaynaklarını barındırıp barındırmadığı araştırılacak.

YERALTI OKYANUSU: İKİ KAT DAHA FAZLA SU

Europa'nın, Dünya'nın uydusu Ay ile aynı büyüklükte olduğu biliniyor. Ancak, Europa’nın yüzeyinin altında Dünya’daki okyanusların toplamından iki kat fazla su içeren devasa bir yeraltı okyanusu olduğuna inanılıyor. Europa Clipper, 5,2 milyar dolara mal olacak bu projede, uydunun yüzeyindeki buzu ve okyanusun derinliklerindeki potansiyel yaşam izlerini inceleyecek.

FIRLATMA KASIRGA NEDENİYLE ERTELENMİŞTİ

Europa Clipper, Florida’da etkili olan Milton Kasırgası nedeniyle planlanan fırlatma tarihinden bir hafta ertelenmişti. Kasırganın bölgeyi terk etmesiyle birlikte fırlatma başarıyla gerçekleştirildi. NASA'nın uzay aracının, Europa'daki görevinin en az üç yıl sürmesi ve elde edilen bulgulara bağlı olarak bu sürenin uzatılabileceği öngörülüyor.