HEPSİBURADA 1,17 MİLYAR DOLARA KAZAK ŞİRKETE SATILIYOR

Kazakistan'ın dev online alışveriş platformu Kaspi.kz, Türkiye'nin önde gelen e-ticaret sitesi Hepsiburada'nın yüzde 65,41'ini 1,17 milyar dolara satın almak için anlaşmaya vardı. Anlaşmanın 2025'in ilk çeyreğinde tamamlanması bekleniyor.

Kazakistan ve NASDAQ borsalarında işlem gören Kaspi.kz, Hepsiburada'nın çoğunluk hisselerini satın almak üzere, D-Market Elektronik Hizmetler ve Ticaret A.Ş.'nin kurucusu Hanzade Doğan ve diğer Doğan ailesi üyeleriyle anlaşmaya vardı. Hisselerin toplam değeri yaklaşık 1,17 milyar dolar olarak belirlendi. Satın alma işlemi için Kaspi.kz'in iki taksitte ödeme yapacağı belirtildi; ilk taksitin 600 milyon dolar olarak kapanışta, ikinci taksitin ise en geç 6 ay içinde 526,9 milyon dolar olarak ödeneceği açıklandı.

HEPSİBURADA'NIN BÜYÜK SATIŞI 2025'İN İLK ÇEYREĞİNDE TAMAMLANACAK

2000 yılında Hanzade Doğan tarafından kurulan Hepsiburada, pazaryerinde 101 bin iş ortağı ve 12 milyon aktif müşteriye sahip. 2023 yılında 4 milyar dolar toplam satış hacmi (GMV) gerçekleştiren şirket, Türkiye'nin en büyük e-ticaret platformlarından biri olarak faaliyet gösteriyor. 1 Temmuz 2021'de NASDAQ'ta işlem görmeye başlayan Hepsiburada, bu hamleyle Türkiye'nin teknoloji dünyasındaki yerini güçlendirmişti.

Anlaşmanın ardından Kaspi.kz CEO'su Mikheil Lomtadze, "Hepsiburada ile güçlerimizi birleştirmenin heyecanını yaşıyoruz. Bu birleşme, Türkiye ve Kazakistan'daki KOBİ'ler ve girişimciler için yeni fırsatlar yaratacak" dedi. Hanzade Doğan ise, "Bugün Hepsiburada için bir dönüm noktası. Kazakistan’ın en büyük grubu Kaspi ile yeni bir geleceğe adım atıyoruz" ifadelerini kullandı.

KAZAKİSTAN VE TÜRKİYE’DE E-TİCARET GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRİYOR

Anlaşmanın tamamlanmasının ardından Hepsiburada ve Kaspi.kz, kendi markalarını ve organizasyon yapılarını koruyacak. İki şirket, e-ticaret ve dijital hizmetlerdeki bilgi ve teknoloji birikimlerini kullanarak her iki ülkenin pazarlarında güçlü bir konum elde etmeyi hedefliyor. Kaspi.kz'in hisse devri süreci, Türkiye’deki düzenleyici kurumların onayına tabi olup, işlemin 2025'in ilk çeyreğinde tamamlanması planlanıyor.