TIKTOK YASAKLANIYOR MU?
Federal mahkeme, TikTok’un yasaklanmasının önünü açan yasayı onayladı. Platform, 19 Ocak 2025'e kadar satılmazsa ABD’de erişime kapatılacak.

ABD’nin Columbia Bölgesi Temyiz Mahkemesi, Çinli sosyal medya platformu TikTok’un, mart ayında çıkarılan yasaya karşı açtığı davayı reddetti. Üç yargıçtan oluşan heyet, TikTok’un ana şirketi ByteDance’in, platformu satmaması halinde uygulamanın yasaklanmasını öngören yasayı destekledi.
Mahkeme, TikTok’un yasağın Amerikan Anayasası’nın ifade özgürlüğüne ve açık internet politikasına aykırı olduğu iddiasını reddederek, “Hükümet, ifade özgürlüğünü yabancı bir düşmandan koruma ve bu düşmanın ABD vatandaşları hakkında veri toplama yeteneğini sınırlama amacıyla hareket etmiştir” açıklamasını yaptı.
SATIŞ İÇİN SON TARİH 19 OCAK 2025
Karar doğrultusunda TikTok, 19 Ocak 2025’e kadar ByteDance ile olan bağını koparmak zorunda. Bu süre zarfında bir ABD firmasına satılmaması durumunda, uygulama ABD’de tamamen yasaklanacak. Ancak satış sürecine girilirse, Başkan Joe Biden’ın yasaklamayı 90 gün erteleme yetkisi bulunuyor.
ABD’DE TİKTOK KRİZİ BÜYÜYOR
Geçtiğimiz yıl ABD yönetimi, TikTok’u Amerikalı kullanıcıların verilerini Çin yönetimine erişilebilir kılmakla suçlamıştı. Bu iddialar üzerine TikTok’un ya bir ABD şirketine satılması ya da tamamen yasaklanması için adımlar atılmış, mart ayında Kongre’den geçen yasa Başkan Biden tarafından imzalanmıştı.
Platformun 170 milyon kullanıcısı bulunuyor ve yasak kararının hayata geçirilmesi durumunda bu kullanıcılar TikTok’a erişim sağlayamayacak. TikTok, yasa tasarısına karşı temyiz başvurusu yapmış ancak bu süreçte sürenin kısa olduğunu ve ByteDance ile bağların koparılmasının pratikte mümkün olmadığını savunmuştu.
BAŞKAN BİDEN’IN YETKİSİ VAR
Mahkeme kararında, TikTok’un satışı konusunda gelişmelere bağlı olarak Başkan Biden’ın yasaklamaya karşı ek süre tanıyabileceği de hatırlatıldı. Ancak platformun bu karara karşı hukuki mücadelesini sürdürmesi bekleniyor.