UZMANLAR 5 DAKİKA KURALI İÇİN UYARDI
Aşırı sıcak içeceklerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten uzmanlar, sıcak içeceklerin tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı.

Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı, özellikle kış aylarında artan sıcak içecek tüketiminin sağlık açısından bazı riskler barındırdığını belirterek, bu konuda önemli uyarılarda bulundu. Eravcı, demlikten veya termostan bardağa alınan çay, kahve gibi içeceklerin 5 dakika bekletildikten sonra içilmesi gerektiğini söyledi.
“65 derece üzerindeki sıcak içecek tüketimi, ağız, yutak ve yemek borusunda sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bu nedenle içeceğinizi bardağa döktükten sonra 5 dakika beklemek, güvenli sıcaklık seviyesine ulaşması için yeterli olacaktır” diyen Eravcı, bu basit kuralın, sıcaklık kaynaklı sağlık risklerini önemli ölçüde azaltacağını ifade etti.
AŞIRI SICAK TÜKETİMİN TEHLİKELERİ
Sıcak içeceklerin tekrarlı tüketiminin yemek borusu, yutak ve mide üzerindeki dokuları olumsuz etkileyebileceğini vurgulayan Eravcı, şunları söyledi:
“Alışkanlık haline getirilen aşırı sıcak tüketimler, dokularda kronik irritasyona yol açarak hassasiyeti azaltır. Bu durum, zamanla kötü hücre değişimlerini tetikleyebilir ve yemek borusu ile ağız bölgesinde kanserleşme riskini artırabilir. Eğer sıcak içeceklere sigara ya da alkol gibi alışkanlıklar eşlik ediyorsa, bu risk 5-6 katına kadar çıkabilir.”
ÇOCUKLARDA DAHA DÜŞÜK SICAKLIĞA DİKKAT
Çocukların sıcak içeceklere karşı daha hassas olduğunu belirten Eravcı, “Çocuklarda sıcak içeceklerin mutlaka 50 derecenin altına düşürülmesi gerekiyor. Dokularının daha hassas olması nedeniyle sıcak tüketim yanıklara ve yemek borusunda daralmaya yol açabilir. Bu nedenle çocuklar için özel sıcaklık ayarlamalarına dikkat edilmelidir” dedi.
SAĞLIKLI TÜKETİM İÇİN ÖNERİLER
-
Çay, kahve gibi içecekleri demleme veya termostan aldıktan sonra en az 5 dakika bekletin.
-
Çocuklara sıcak içecek sunarken sıcaklığın 50 derecenin altında olmasına özen gösterin.
-
Aşırı sıcak tüketim alışkanlıklarınızı gözden geçirin ve mümkünse azaltın.
-
Sıcak içecekleri sigara veya alkolle birlikte tüketmekten kaçının.
Kış aylarında ısınmak için yapılan bu yaygın hata, basit tedbirlerle önlenebilir ve sağlıklı bir alışkanlık haline dönüştürülebilir.