TÜRE AİT İLK ÖRNEK

Denizli'nin Tavas ilçesinde gerçekleştirilen araştırmalarda, 9 milyon yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen kedi kafatası fosili bulundu. "Kılıç dişli" kedi fosilinin türe ait dünyadaki ilk örnek olduğu tahmin ediliyor.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet İhsan Aytek'in bilimsel danışmanlığında Denizli'de yürütülen yüzey araştırmalarında çeşitli fosillerin bulunduğu Tavas ilçesinin Kayaca Mahallesi'nde 2022 yılında kazı çalışması başlatıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda, Denizli Müze Müdürlüğü başkanlığında yürütülen çalışmalara yurt içindeki ve yurt dışındaki çeşitli üniversitelerden katılan paleoantropolog, paleontolog ve jeologlarla öğrenciler bugüne kadar bölgedeki kazılarda 30 kadar hayvan türüne ait 500 fosil buldular.

Önceki yıllarda çoğunluğunu memelilerin oluşturduğu zürafa, fil, gergedan, at, sırtlan, kedi, kuş, kaplumbağa, kirpi, timsah, karınca yiyen gibi hayvanlara ait fosiller bulan ekip, bu yılki çalışmalarda buldukları iki yeni boynuzlu tür ile bölgede bulunan boynuzlu sayısını yediye çıkarırken, yeni bir kuş fosili de tespit etti.

MAKÜ Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet İhsan Aytek başkanlığında yürütülen çalışmalarda bu yıl kedigillere ait hayvanlardan bir kafatası bulundu. 9 milyon yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen "kılıç dişli" kedi fosilinin, türe ait dünyada ilk örnek olduğu ve literatürde bunun örneğinin bulunmadığı değerlendiriliyor.