DÜZENLEMELER RESMİ GAZETE'DE
Sahipsiz evcil hayvanlara yönelik düzenlemelerin yapıldığı Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
TBMM Genel Kurulunda 30 Temmuz'da kabul edilen Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Sahipli hayvan tanımının getirildiği kanuna göre, sahipli hayvanlar dışında kalan evcil hayvanlar sahipsiz olarak tanımlandı.
ÖTANAZİ GETİRİLDİ
Hayvanların öldürülmesinin "kanuni istisnalar hariç" yasak olduğu kanunda yapılan değişiklikle "hayvanların öldürülmesi" yerine "hayvanların ötanazisi" ifadesi getirildi. "Öldürme esas ve usulleri" ibaresi "Öldürme ve ötanazi işlemine ilişkin esas ve usuller" şeklinde değiştirildi.
Bakımevine alınan köpeklerden; insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlara Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesindeki hükümler uyarınca ötanazi uygulanacak.
SAHİPLENDİRİLİNCEYE KADAR BAKILACAK
Yerel yönetimler sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkili kılındı. Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk etmek veya bakımevinde barındırılan köpekleri bakımevi dışında bir yere bırakmak yasaklanırken, sahipsiz hayvanlar, ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek, rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak.
Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yirmi beş bini aşan belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve bakımının yapılması ile rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan bakımevleri kuracak. Belediyeler 31 Aralık 2028 tarihine kadar hayvan bakımevleri kurmak, rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5'i oranında, büyükşehir belediyeleri binde 3'ü oranında kaynak aktaracak.
SAHİPLİ HAYVANLARI TEK EDENLERE 60 BİN LİRA CEZA
Hayvan bakımevleri kurmak ve rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek için belirtilen oranda kaynak ayırmayan belediyelerin başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için sarf etmeyen ya da bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Sahipli hayvanlarını terk edenlere yönelik idari para cezası 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılacak.