“SAĞLIKTA TAŞERONLAŞMA CAN ALIYOR”

Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, “Yenidoğan Çetesi” olarak bilinen olayla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) sert eleştirilerde bulundu. Ün, özel hastanelerdeki taşeron yapının sağlık sektöründe ciddi sorunlara yol açtığını belirterek, “Bu çete münferit değil, sağlıkta taşeronlaşmanın doğurduğu paralel bir sağlık teşkilatlanmasıdır” dedi.

“SAĞLIKTA TAŞERONLAŞMA CANA MAL OLUYOR”

TBMM’de kürsüden konuşan Ün, “Sağlık sistemimiz, özel hastanelere taksi ruhsatı verir gibi ruhsat verilerek taşeron yapılar tarafından ele geçirilmiş durumda. Hastanelerin farklı birimlerini taşeron firmalara devretmek suretiyle kâr amacıyla işletilen bir düzen kuruldu” ifadelerini kullandı. Ün, bu düzenin insan hayatını metalaştırdığını belirterek, “Bu çetelerin temelinde, her hastane bölümünün taşeron firmalara devredilmesi ve bu firmaların yoğun bakım yataklarını kazanç amaçlı kullanması yatmaktadır” şeklinde konuştu.

“YOĞUN BAKIM YATAKLARI ÖZELLERE EMANET EDİLMİŞ”

Denizli Milletvekili Ün, Türkiye’de kamu ve üniversite hastanelerindeki hasta yatak kapasitesine rağmen yoğun bakım yataklarının çoğunlukla özel hastanelerde bulunduğunu belirtti. Yeni doğan yoğun bakım yataklarının sayısına dikkat çeken Ün, “Devletteki yeni doğan yoğun bakım yatak sayısı 4 bin 738 iken, özelde bu sayı 7 bin 248, yani özel sektör devlete göre iki kat daha fazla yatak bulunduruyor” dedi. Ün, bu oranların, kamu sağlık sisteminin yeni doğan ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldığını gösterdiğini ifade etti.

“DENETİMSİZLİK SORUNLARI BÜYÜTÜYOR”

Ün, 2017 yılında Sağlık Bakanlığı ve Türk Perinatoloji Derneği tarafından yapılan habersiz denetimlerde tespit edilen eksikliklerin dikkate alınmadığını belirtti. Yenidoğan çetesi skandalının bir vatandaşın CİMER’e yaptığı şikayetle ortaya çıktığını hatırlatan Ün, “Sadece 2023 yılına değil, geçmiş yıllara ve farklı illere de yayılan vakalar gün yüzüne çıkarıldı. Kamu hastaneleri asla özel sektörün insafına bırakılmamalıdır” dedi.