KAYYUM POLEMİĞİ DERİNLEŞTİ

Merkezefendi Belediye Meclisi'nin kasım ayı ikinci oturumunda; İstanbul’un Esenyurt ilçesinde başlayan ve bugün Mardin, Batman ile Halfeti’de yapılan belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyum atanması konusu tartışma yarattı.

Merkezefendi Belediye Meclisi'nin kasım ayı ikinci oturumu, Belediye Başkanı Şeniz Doğan’ın başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda CHP Grup Başkan Vekili Ramazan Türkaslan, Esenyurt'tan başlayan ve Mardin, Batman, Halfeti’ye uzanan görevden alma ve kayyum atamaları hakkında söz aldı. Türkaslan, “Yine bu sabah milli iradeye ve demokrasiye darbe yapıldığını üzülerek görüyoruz. Esenyurt Belediye Başkanımız görevden alınmakla kalmadı; belediye, iktidar tarafından abluka altına alındı, başkan yardımcıları görevden alındı, Cumhuriyet Halk Partili meclis üyeleri belediyeye alınmadı, CHP Grup Toplantı odasının tabelası indirildi. Mardin, Batman ve Halfeti’de de halkın iradesi hiçe sayılarak yerel yönetimlere el kondu. AKP iktidarına çağrım şudur: Halk iradesini çiğneyen, hukuk dışı uygulamalara son verin. Bu ülkenin toplumsal hukuk ve barışını bozmayın,” dedi.

"HUKUK İHLAL EDİLİYOR"

Türkaslan’ın ardından söz alan Belediye Başkanı Şeniz Doğan, “Geçen cuma haksız ve hukuksuz operasyonları konuşmuştuk. Bu sabah itibariyle CHP’li meclis üyeleri Esenyurt Belediyesi’ne alınmadı. Mardin, Batman ve Halfeti’de de kayyum atamaları yaşandı. Halk iradesiyle seçilen bir başkanın görevden alınması ancak yine halk iradesiyle olmalıdır. Esenyurt'ta ‘Ortada ne var, nasıl bir suçlama var?’ sorusuna yanıt bulamıyoruz. Kayyum atanacağına meclis üyeleri arasından bir başkan vekil seçilmeliydi, burada da hukuk ihlal ediliyor. Bizim için halk iradesi çok önemli. Egemenliğin kayıtsız şartsız millette olması gerektiğini vurguluyorum. Umarım bu yanlışlardan dönülür,” diye konuştu.

"SORUŞTURMA VARSA GÖREVDEN GEÇİCİ UZAKLAŞTIRMA YAPILIR"

AK Parti Grup Başkan Vekili Tercan Türkmen, yargı tarafından başlatılan soruşturmalara dikkat çekerek, “Belediye başkanı hakkında terör örgütleriyle bağlantılı 800’e yakın telefon görüşmesi olduğu belirtiliyor. Bu kişilerden bazıları aranan kişiler, biri ise PKK eşbaşkanı. Seçilmiş olmak, hukuka aykırı işlem yapmayı meşru kılmaz. 5393 Sayılı Kanun’un 47. maddesine göre geçici görevden uzaklaştırma mümkündür; görevi devam eden bir başkan varken meclisten bir başkan seçilemez,” dedi.

"TÜRKİYE’NİN KAYYUM KONUSUNDA BİR ENDİŞESİ VAR"

Başkan Şeniz Doğan, kayyum atamalarının Türkiye’de endişe yarattığını belirterek, “Daha önce atanan kayyumlar hiçbir zaman geri çekilmedi. Bu ülkede kayyum atanıyor ve görev süreleri seçimlere kadar uzatılıyor. Esenyurt Belediye Başkanı’nın telefon görüşmeleri çözüm süreci zamanında ise devlet adına hareket etmiş olabilir. Bu konunun şeffafça açıklanmasını talep ediyoruz,” şeklinde konuştu.

"AYARI BOZULMUŞ TERAZİ DOĞRU TARTMAZ"

CHP’li Belediye Meclis Üyesi Berzan Taşer ise, “Ahmet Özer’in hukuk dışı uygulamayla, milletin iradesi hiçe sayılarak sabaha karşı görevden alınması ülke genelinde ses getirdi. Ahmet Özer’e dair ‘Şununla görüşmüş’ gibi iddialar ileri sürülüyor. Ancak geçmişte FETÖ ile fotoğrafı olanlar bugün devletin önemli kademelerinde. Ayarı bozulmuş terazi doğru tartmaz,” ifadelerini kullandı.

TÜRKMEN KANUN MADDESİNİ OKUDU

Görevden uzaklaştırmalarla ilgili kanun maddesini okuyan AK Partili Tercan Türkmen, “Görevden uzaklaştırılan kişiler hakkında dava düşerse ya da berat kararı verilirse, uzaklaştırma kararı kaldırılır,” dedi.

"KEŞKE HUKUKU DA DOĞRU UYGULASANIZ"

Başkan Doğan, Türkmen’e yanıt vererek, “Keşke hukuku da doğru uygulasaydınız. Bizim talebimiz sadece adil bir yargılamadır. Dili, dini, milleti ne olursa olsun, hukukun herkese eşit şekilde uygulanması en önemli temennimizdir. Adalet olmadan bir ülkenin refah seviyesine ulaşması mümkün değil. Hukuksuzluk toplumun her kesimini etkiliyor. Samimi olup hukukun amasız, fakatsız herkese eşit uygulanmasını istiyoruz,” dedi.